БАЛМҰЗДАҚ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТАР
![...](https://i.postimg.cc/wBjkY50b/12.png)
БАЛМҰЗДАҚ – барлық дерлік балалардың және көптеген ересектердің сүйікті тағамы.
КОФЕНІ ҚАШАН ЖӘНЕ КІМ ОЙЛАП ТАПТЫ?
![...](https://i.postimg.cc/TwDNQ9Yd/image.jpg)
Кофені кім және қашан ойлап тапқанын нақты айту мүмкін емес - бәрі аңыздан басталды.
АДАМДАР ШАЙ ІШУДІ ҚАШАН БАСТАДЫ?
![...](https://i.postimg.cc/rwSQxHrv/image.jpg)
Жабайы шай бұталарын бүгінгі күнге дейін Қытай тауларында кездестіруге болады.
ТӘТТІЛЕР РЕЦЕПТІЛЕРІ
![...](https://i.postimg.cc/dtktyRbC/1.jpg)
Дастарқанын түрлендіре түскен қыз-келіншектеріне үмітпен тіске басар тәттілер - торт, печенье, пирогтар.
ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ
![...](https://i.postimg.cc/tgydj0RX/1.jpg)
Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.
ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР
![...](https://i.postimg.cc/XqhhHNbN/1.jpg)
Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.
КӨМБЕ - КӨМІП ПІСІРГЕН БІР УАҚ МАЛДЫҢ ТҰТАС
![...](https://i.postimg.cc/tC8JPF8w/1.jpg)
Қазақ халқы көмбелерді үйден гөрі түзде көбірек дайындаған. Көмбе - көміп пісірген бір уақ малдың тұтас еті.
ЕТ МҮШЕЛЕРІНІҢ НЕГІЗГІ ҚАЗАҚША АТАУЛАРЫ
![...](https://i.postimg.cc/Jn3Y33Tq/1.jpg)
Мал етін мүшелеуді біреу біліп, біреу біле бермейді. Сол жөнінде әңгіме болғанда этнограф С. Қасиманов былай деген еді:
ҚҰРТ - АСЫЛ ТАС, ІРІМШІК - ПАЙДА АС!
![...](http://s018.radikal.ru/i520/1609/dc/05dd1c625a0b.jpg)
Мәйек - әлі отықпай тұрып сойылған жас қозының ұлтабары. Мұндай ұлтабардың уызды өңезі (сары уызы) болады.
ШАЙ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ АЙҒАҚТАР!
![...](http://s014.radikal.ru/i328/1609/b9/6c00df240e65.jpg)
Шайдың шаршап шалдыққанда көңіл көтеріп, өсіресе, таңертең ішкен кезде ұйқы ашатынын және денені сергітіп, рахатқа бөлейтінін білеміз.
ШҰБАТТЫҢ ДӘРУЛІК, ШИПАЛЫҚ ҚАСИЕТТЕРІ
![...](https://i.postimg.cc/43FHLndh/1.jpg)
Шұбат та қазақ халқының дәстүрлі сусындарының бірі. Сонымен қатар бұл сусынның дәрулік, шипалық қасиеті де бар.
ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ
![...](https://i.postimg.cc/rmKn3d96/1.jpg)
Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы.
ҚЫМЫЗ АШЫТУ ЖАЙЛЫ ӘҢГІМЕ
![...](https://i.postimg.cc/x1vW3b6t/1.jpg)
Қымыз дайындау үшін ең алдымен сауын биелерін іріктей білу керек. Сауылатын бие сақа бие, қулық бие, қысырақ бие деп үшке бөлінеді.
АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН
![...](https://i.postimg.cc/28MZ711b/1.jpg)
Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.