UF

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

Категориясы: Тағам


Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы. Оны кез-келген еңбек адамының жағдайы көтермейтіні бәрімізге белгілі шындық. Сондықтан да тағам дайындау ісіне қолайлы болу үшін негізгі-негізгі деген өнімдердің өлшем мөлшерін ұсынып отырмыз.

Өнімдер

Грамм есебімен

кесе немесе стакан

ас қасық

шай қасық

1 данасы

1

2

3

4

5

Бидай ұны

160

25

10

-

Картоп ұны (крахмал)

200

30

10

-

Жүгері ұны

160

30

10

-

Бал

325

35

12

-

Ас содасы

180

28

12

-

Қарақұмық жармасы

210

25

7

-

Майда жарма

200

30

10

-

Жүгері жармасы

90

12

5

-

Арпа жармасы

230

25

7

-

Күріш

230

25

9

-

Сөк

220

25

9

-

Бұршақ

200

30

10

-

Ерітілген сары май

245

20

5

-

Қаймақ

250

25

10

-

Сәбіз (орташа)

-

-

-

50-75

Картоп (орташа)

-

-

-

75-100

Қияр (орташа)

-

-

-

75-100

Томат

200

30

10

-

Томат пюресі

220

25

8

-

Қант (құмқант)

200

25

10

-

Тұз

200

20

5

-

Сірке суы

250

15

5

-

Жұмыртқа (орташа)

-

-

-

40

Жаңғақ дәні

160

30

10

-

Сұйық май

245

20

5

-

Помидор (орташа)

-

-

-

90-100

Бұрыш (ұнтағы)

200

12

5

-

Қант ұлпасы

200

25

10

-

Су

250

18

5

-

Шие

200

30

10

-

Кофе

160

20

7

-

Таңқурай

150

20

6

-

Маргарин

240

20

5

-

Сүт (ұнтағы)

250

18

5

-

Қойылтылған сүт

400

30

12

-

Кепкен нан ұнтағы

125

15

5

-

Какао

150

15

5

-

Лимон қышқылы (ұнтағы)

200

25

8

-

Кілегей

250

14

5

-

Қызылша

-

-

-

230-250

Капуста

-

-

-

900-1000

Шомыр

-

-

-

200-210

Пияз

-

-

-

45-50

Мейіз

190

25

7

-

  Жарияланған-2016-09-22 13:55:50     Қаралды-1373

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТАСШӨП – КӨКЖӨТЕЛДІ ЕМДЕЙДІ

...

Тасшөптен жасалған дәрілердің микробтарды жоятын, ауырған жерлерді және нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ДӘНІ САЛЫНҒАН ҚУЫРМА (печенье)

...

Өсімдік майынан, қанттан, жаңғақтан, ұннан және цедра мен жарты лимонның шырыны қосылып қамыр иленеді. Ол төрт-бес бөлікке бөлініп, жарты сантиметрдей қалыңдықта жайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚАТТАМАСЫ

...

Сарымай қант ұлпасымен қосылып, жақсылап шайқалады, содан соң жұмыртқаның сары уызы, ұнтақталған жаңғақ, түйілген кепкен нан, какао, оның үстіне жұмыртқаның әбден шайқалып көпіршіген ақ уызы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИОНДАУШЫ СӘУЛЕ ДОЗАСЫ

...

Иондаушы сәуле дозасы (радиация дозасы) дегеніміз белгілі бір ортада иондаушы сәуленің әсер ету шегі. Иондаушы сәуле дозасы төмендегіше бөледі: Жұтылған доза - сәуле алған ортаның масса бірлігі жұтқан иондаушы сәуленің кез келген түрінің энергиясы

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘЛІШЕР НАУАИ

...

Әлішер Науаи - өзбек халқының ұлы ақыны, ойшылы, мемлекеттік қайраткері. Әкесі өлгеннен кейін 12 жасар Науаиды Бабыр өз тәрбиесіне алған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САРЫМСАҚ - АС ҚОРЫТУ ЖҰМЫСТАРЫН ЖАҚСАРАДЫ

...

Бронх демікпесін, шеменді, тұмауды, қан қысымының көтерілуін емдеу үшін халық арасында сарымсақ кеңінен қолданылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »