ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ
Категориясы: Тағам
Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы. Оны кез-келген еңбек адамының жағдайы көтермейтіні бәрімізге белгілі шындық. Сондықтан да тағам дайындау ісіне қолайлы болу үшін негізгі-негізгі деген өнімдердің өлшем мөлшерін ұсынып отырмыз.
Өнімдер |
Грамм есебімен |
|||
кесе немесе стакан |
ас қасық |
шай қасық |
1 данасы |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Бидай ұны |
160 |
25 |
10 |
- |
Картоп ұны (крахмал) |
200 |
30 |
10 |
- |
Жүгері ұны |
160 |
30 |
10 |
- |
Бал |
325 |
35 |
12 |
- |
Ас содасы |
180 |
28 |
12 |
- |
Қарақұмық жармасы |
210 |
25 |
7 |
- |
Майда жарма |
200 |
30 |
10 |
- |
Жүгері жармасы |
90 |
12 |
5 |
- |
Арпа жармасы |
230 |
25 |
7 |
- |
Күріш |
230 |
25 |
9 |
- |
Сөк |
220 |
25 |
9 |
- |
Бұршақ |
200 |
30 |
10 |
- |
Ерітілген сары май |
245 |
20 |
5 |
- |
Қаймақ |
250 |
25 |
10 |
- |
Сәбіз (орташа) |
- |
- |
- |
50-75 |
Картоп (орташа) |
- |
- |
- |
75-100 |
Қияр (орташа) |
- |
- |
- |
75-100 |
Томат |
200 |
30 |
10 |
- |
Томат пюресі |
220 |
25 |
8 |
- |
Қант (құмқант) |
200 |
25 |
10 |
- |
Тұз |
200 |
20 |
5 |
- |
Сірке суы |
250 |
15 |
5 |
- |
Жұмыртқа (орташа) |
- |
- |
- |
40 |
Жаңғақ дәні |
160 |
30 |
10 |
- |
Сұйық май |
245 |
20 |
5 |
- |
Помидор (орташа) |
- |
- |
- |
90-100 |
Бұрыш (ұнтағы) |
200 |
12 |
5 |
- |
Қант ұлпасы |
200 |
25 |
10 |
- |
Су |
250 |
18 |
5 |
- |
Шие |
200 |
30 |
10 |
- |
Кофе |
160 |
20 |
7 |
- |
Таңқурай |
150 |
20 |
6 |
- |
Маргарин |
240 |
20 |
5 |
- |
Сүт (ұнтағы) |
250 |
18 |
5 |
- |
Қойылтылған сүт |
400 |
30 |
12 |
- |
Кепкен нан ұнтағы |
125 |
15 |
5 |
- |
Какао |
150 |
15 |
5 |
- |
Лимон қышқылы (ұнтағы) |
200 |
25 |
8 |
- |
Кілегей |
250 |
14 |
5 |
- |
Қызылша |
- |
- |
- |
230-250 |
Капуста |
- |
- |
- |
900-1000 |
Шомыр |
- |
- |
- |
200-210 |
Пияз |
- |
- |
- |
45-50 |
Мейіз |
190 |
25 |
7 |
- |
Жарияланған-2016-09-22 13:55:50 Қаралды-2206
СҮМӘЛЛӘК
![...](https://i.postimg.cc/4dDBWqGv/1.jpg)
Бидайды су себелеп дымқылдап, үш күндей жауып қойып өндіру керек. Сол аздап өнген бидайдың 2-3 сантиметрдей көгі кесіліп тасталады да, қалған ақ түсті дәні жиналып алынып үстіне су салып езіледі.
СЕМЕИ
![...](https://i.postimg.cc/J0pR5cBk/1.jpg)
Шығыс Қазақстан облысындағы қала. Ертіс өзенінің бойында орналасқан. 1939-97 жылдары Семей облысының орталығы болған.
ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП КЕПТІРІЛГЕН ШАБДАЛ
![...](https://i.postimg.cc/gcfMWtSN/1.jpg)
Шабдал тазаланып, үстіңгі жағынан дөңгелектеліп ойып алынады да қабығы мен сүйегі алып тасталады. Шабдал мен ойып алынған кесегі күннің көзіне немесе пешке қойып кептіріледі.
ШЕКЕР-ШҮРЕК
![...](https://i.postimg.cc/25VmyW5F/1.jpg)
Бұл - тоқаш қамырынан жасалып, үстіне қант ұлпасы себілген, үгіліп тұратын дөңгелек печенье (құырма).