UF

ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ

Категориясы: Тағам


Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.

Ішек-қарын, өкпе-бауыр қуырдағын мал сойысымен өкпесін, бауырын, ащы ішегін, тоқ ішегін, карнын, бауыр ет пен мойын етін және сан, қол, белдемелерінен түсетін қиқым еттер мен шажырқай, шарбы майларын, ішек-қарнын, өкпе-бауырын қосып турап қуырады.

Соғым қуырдағы - соғым сойысқан кісілерге сол күні қуырып беретін мол қуырдақ. Бұған да мойын ет, көкбауыр (талақ), өкпе-бауыр, ішек-қарын, ішмай, қабырғаның омыртқадан ажырасатын тұсындағы басынан түскен кесінді ет пен сан, қол еттері қосылады. Бұл қуырдақтың басқа қуырдақтан өзгешелігі жас ет әуелі суға қайнатылып пысытылған соң ғана туралады. Туралған ет тұз салынған өз сорпасына қайта қайнатылады. Бір қайнаған соң оған бөлек шыжғырылып алынған май құйылады, пияз, бұрыш салынады. Қуырдақ қуырушының қалауына қарай шыжғырылған майдың шыжығы да қосылады. Содан соң қазанның қақпағы жабылады. Ол шыртылдай бастағанда-ақ түсіріп ала беруге болады. Бұл қуырдақтың тұздығының майы мен сорпасы бірдей, кейде майы көбірек етіп дайындалады.

Май қуырдақ - ірі қараның туралған майлы етін суға бір қайнатып алып, үстіне мол етіп май құйған қуырдақ.

Сан еттің қуырдағы - ірі қараның аязбен қатып қалған қол-санынан балтамен қырнай шауып алған еттен қуырылады.

Жошы қуырдақ - майлы етке ұн сеуіп қуырылады.

Сүр қуырдақ - сүр етті ұсақтап турап суға бір қайнаған соң сорпасын төгіп тастап қайтадан май салып қуырады. Өйткені суға жартылай піскен сүр ет жұмсарып, тұзынан арылады.

Түйе қуырдақ - жас малдың кесек-кесек етіп туралған етін суға пісіріп алып, одан кейін май тұздық құйып дайындайтын қуырдақ.

Өкпе-бауыр қуырдагы өзге ет араластырылмай, тек өкпе мен бауыр дан қуырылады.

Қарын қуырдақ - тек қарын ғана қуырылады. Кейде ішек те қосады.

Қаймаққа бұлғанған қуырдақ - қуырылған етке қаймақ құйылып, әбден араластырылады.

Сары май қатқан қуырдақ - арық ет әбден қуырылған соң үстіне сары май салынады.

Қолдама қуырдақ - әбден иленген қамырды бармақпен басып үзіп, етке қосып қуырады.

Құйқалы қуырдақ – үйітілген малдың етінен қуырылады.

Қозықұйрық қуырдақ - семіз жас етке саңырауқұлақ қосып қуырылады.

Бүйрек қуырдақ - тек ұсақтап туралған бүйрек ғана қуырылады.

Сүт қуырдақ - май салмай сүтке, биенің саумалына, түйе сүтіне қуырған қуырдақ.

Су қуырдақ - тек тұзын татытып суға ғана пісірген қуырдақ.

Уыз қуырдақ - қуырылған еттің бетіне уыз құйылады.

  Жарияланған-2016-09-23 16:54:14     Қаралды-6080

Мәлімет сізге көмек берді ма

ГАЛЛЕЙ КОМЕТАСЫ

...

ГАЛЛЕЙ КОМЕТАСЫ - эллипстік орбитасы тұңғыш рет есептеліп шығарылған және оның Күнге қайтып оралатын уақыты анықталған жарық комета.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕЖЕЛГІ ТҮРКІЛЕР

...

Ежелгі түркілер туралы мәлімет тұңғыш рет б.з.-дың 542 жылындағы қытай жылнамаларында кездеседі. Қытай жазбаларының айтуынша, түркілер ғұндардың ұрпақтары болып табылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЙДЫ КЕМІРІП ҚОЙҒАН ҚАЙ МЫҚТЫ?

...

Баяғы замандардан бері адамдар көктегі Айдың неге кейде толып, дөп-дөңгелек боп тұратынын, ал кейде кеміп, жартысы ғана қалатынын, тіпті, жұқарып...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИАТЛОН ТАРИХЫНАН

...

Биатлон ... «атлон» грекше «күрес» деген сөз. Биатлон жарысы кезінде спортшылар шаңғымен сырғанап және мылтықпен нысанына көздеп атып өнер көрсетеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН

...

Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕРАМИКА - ЕҢ ЕЖЕЛГІ ӨНЕРЛЕРДІҢ БІРІ

...

Адамдар атам заманның өзінде-ақ саздан ыдыстар жасауды білген. Бертін келе оны су жібермейтін берік болу үшін пешке сап күйдіруді үйренген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »