UF

ШҰЖЫҚ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?

Категориясы: Тағам


Шұжық дайындауға арналған жылқы еті 12 күн салқын жерге (34 градус) қойып сорғытылады, Бұл кезде шұжық тығылатын ішек те тұзды суға салынып қойылады. Шұжық үшін сан, қол, жон еттері алынады. Оған мойын еті жарамайды. Ол былай дайындалады: ет те, май да ұсақтап туралады да жақсылап араластырылады. Сарымсақ салынып, тұздалып, бұрышталады. Содан кейін тағы бір рет әбден араластырылады да ішекке тығылады. Ішектің екі ұшы іскекпен түйреліп, жіппен байланады. Сырыққа немесе керілген жіпке іліп қойылады. Осылай 34 сағат тұрғаннан жейін ол жел қағып, дегдиді. Содан соң 50–60 градус температурада қою түтінге 12–18 сағат ыстайды да, жылылығы 12 градус жерде екі–үш күн ілулі тұрған қалпы кептіріледі. 
Осылайша ысталып, сүрленген шұжық шым–шым жылы суға салып асылады. Оны отты басыңқырап қойып пісірген дұрыс. Піскеннен кейін салқындатылып, жұқа тақтай үстіне салынады да қалыңдығы 0,5–1 сантиметрдей етіліп кесіледі. Сөйтіп, жайпақ ыдысқа қиялап салынады. Ыдыстың бір жиегіне дөңгелектеп туралған пияз салуға болады. 

Құрамы: шұжық дайындау үшін 5 килограмм ет, 5 килограмм іш май, 350 грамм тұз, 10 грамм қара бұрыш, 50 грамм сарымсақ, дастарқанға қоярда 100 грамм шұжық, бір пияздың 1/5 бөлігі, 2 ас қасық көк бұршақ немесе бір ас қасық желкек.

  Жарияланған-2016-05-27 13:46:13     Қаралды-4791

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЫРҒАЙ – ҚУЫҚТЫҢ ҚАБЫНУЫНА ЕМ

...

Гүлдерінен жасалған дәрілер бронх қабынғанда, подагра және ревматизм ауруларына қарсы, буындар сырқырағанда, бүйрекке тас байланғанда пайдаланылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кейбір амфибиялар дене бөлігін қалпына келтіре алады

...

Аксолотль — қосмекенді амбистомалардың кейбір түрлерінің неотениялық дернәсілдері, құйрықтылар отрядының амбистомалар тұқымдасына жатады. Бұл қосмекенділер өз аяқтарын регенерациялаумен шектелмейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ

...

Терең табаға қант салынып, жақсы жанып жатқан отқа қойылады. Ол ашық қоңыр түске енгенше қыздырылып, жаңғақ дәндері қосылады да бәрі жақсылап тез-тез араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БОЛАТ САРЫБАЕВ

...

Болат Шамғалиұлы Сарыбаев (1927-1985 жж.) қазақ халқының музыка зерттеу саласында мол еңбек сіңірген аса көрнекті музыкант. Оның өнерге деген құштарлығын аңгарған Дина Нұрпейісова өз домбырасын сыйға тартады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ

...

Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТЫ КӨСЕМ АТЫМЕН АТАЛҒАН АҒАШ

...

Қылқан жапырақтылардың ішінде бұл ағаштың қалың өскен орманы 1769 ж. Тынық мұхит жағалауынан табылған секвоя ағашы. Сүрегі қызыл болғандықтан екінші аты - қызыл ағаш, бұл атау осы күнге дейін аталып келеді. «Секвоя» деп Солтүстік Америкадағы үнді тайпалар

ТОЛЫҒЫРАҚ »