UF

БЕКТАУ АТА ҮҢГІРІ

Категориясы: Табиғат


Бектау ата үңгірінің кірер аузы едәуір кең. Оншақты қадам басқан соң үңгір іші кеңіп сала береді. Үңгірдің ұзындығы 60-70 қадам, биіктігі 5-10 метр болғандай, Солтүстік Балхаш жанында орналасқан. Бектау-ата мекенінде 100 шақ түрі өсімдіктер таралады, оның 45 өсімдік түрі сирек кездеседі, ал 8 Қызыл кітапқа енгізілген. Бектау-ата тауларда «Әулие» үңгірі қалыптасқан, ол қасиетті жер болып саналады, ал ағатын қайнар көз емдік су деп саналады. Бұрыштанып бітетін төргі түкпірінде тереңдігі бір метр шамасында тұщы су бар: Суы мейлінше суық, түбінде ағаш бұтақтары, арша сабақтары бар. Үңгірдің орта тұсынан асқанда төбесінен саңылау тесік көрінеді. Ішкі қабырғаның қара қошқыл бітімі бұл үңгірдің ұзақ уақыт адамға тұрақ болғанын аңғартады.

Бектау ата үңгірі туралы жергілікті жерде айтылатын аңыз-әңгіме көп. Соның қай-қайсысы да осынау орынның киелі екенін, әулиелі мекен екенін дәріптеуге саяды. Әрине, оған таң қалуға болмайды. Есте жоқ ескі заманда бажайлап, оның мәнін түсіне алмаған қарапайым халық үшін мұндай орын «құпия куші бар, әулиелі орын» болуды тіленіп тұрғандай еді.

  Жарияланған-2016-04-20 18:06:41     Қаралды-2600

Мәлімет сізге көмек берді ма

Бал қандай болуы керек?

...

Шығыстың кейбір тағамдарын жасағанда оларға өзіндік дәм және хош иіс беру үшін бал қолданылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАУШҮМІЛДЕК – ЖӨТЕЛ ПАЙДА БОЛҒАНДА

...

Құрамында эфир майлары, салицин глюкозиді, илік заттар, алкалоидтер, смола, крахмал, қант, салицил қышқылы бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰСТАР САЙРАЙДЫ!

...

Құстардың әні — жұмыстары. Көктемде әз үйіне оралған соң, кішкентай әнші бірден бар даусымен: «Мен мұндамын! ...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙЫҢ - ҚҰЯН ЖӘНЕ РЕВМАТИЗМ АУРУЛАРЫН ЕМДЕЙДІ

...

Қазақстанда қайыңның 15 түрі өседі. Соның бірі - қотыр қайың.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН АЙВА

...

Мұқият жуылып, өзегі алынған айва азғана суға салынып пісіріледі. Оның қайнатпасынан қою шырын жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРЫНДАШ НЕГЕ ЖАЗАДЫ?

...

Қарындаш дегенің қарапайым таяқша емес. Қарындаштың ішінде графит өзекше бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »