UF

СУДЫ ЕКІ РЕТ ҚАЙНАТУ ЗИЯНДЫ ЕКЕНІ РАС ПА?

Категориясы: Денсаулық


Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.

Қайнау процесі туралы айтпас бұрын, кәдімгі кран суының құрамын қарастырайық. Оның құрамында көп мөлшерде:

• станцияларда сұйықтықтарды тазарту үшін қолданылатын хлор;

• қақ түзетін кальций мен магний;

• қорғасын, мырыш, стронций – денсаулыққа теріс әсер ететін ауыр металдар;

• вирустар мен бактериялар.

Қайнаған су вирустар мен бактерияларды өлтіреді. Қайнау процесі неғұрлым ұзақ болса, соғұрлым адам денсаулығына теріс әсер ететін хлор қосылыстарының көлемі мен концентрациясы артады.

Қайнаған кезде ауыр металдардың тұздары көбірек шоғырланады. Тиісінше, бір сұйықтық неғұрлым жиі қызады, соғұрлым ол адамға зиянды болады.

Денсаулыққа зиян келтірмеу үшін бөтелкедегі суды қайнатқан дұрыс. Ол қазірдің өзінде тазалау жүйесінен өтті - оның құрамында адам ағзасына теріс әсер ететін вирустар, бактериялар, ауыр металл тұздары, хлор және басқа да қоспалар жоқ. Мұндай суды қайнаған күйде ішкенде де ағзаға зияны тимейді.

Бірақ тіпті бұл суды бірнеше рет қайнату ұсынылмайды. Өйткені, қалыпты жағдайда ағзаға жақсы сіңетін магний мен кальций 80-90°С-қа жеткенде ерімейтін қосылысқа айналады. Бұл пішінде олар бүйрекке әсер етіп, артрит пен артрозды тудыруы мүмкін. Кішкентай балалардың мұндай сұйықтықты ішуі әсіресе қауіпті - олардың жүйке жүйесі зардап шегеді және иммунитеті зардап шегеді.

Бір суды бірнеше рет пайдаланбаудың тағы бір себебі - дәмнің жоғалуы. Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.

  Жарияланған-2024-04-08 17:28:13     Қаралды-53

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЕҢ АЛҒАШҚЫ ҮНДІ СПУТНИГІ

...

Ең алғашқы үнді спутнигі

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТҚА САЛЫНҒАН КУРАГА

...

Курага жақсылап жуылып, кептіріледі. Қант улпасы, түйген қант және белок дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

LEGO-НЫ КІМ ОЙЛАП ТАПТЫ?

...

Балаларға арналған ең танымал құрылыс жиынтығының әкесі даниялық ағаш ұстасы Оле Кирк Кристиансен...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДҮНИЕДЕ ЕҢ ЖЫРТҚЫШ ҚАЙ АҢ?

...

Біз әуелі ең ірі жыртқыштардың бірі - аң патшасы арыстанды аузыңа алғандықтан, әңгімемізді содан бастайық.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰТ АҒАШЫНЫҢ ПАЙДАСЫ

...

Тұт ағашының жидегін жеуге болады. Жапырағында, қабығында илік заты көп. Жидегінің құрамында қант көп болады, жеуге келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ САЛЫНҒАН ПЕЧЕНЬЕ

...

Жұмыртқаға қант қосып шайқалып, қаймақ, сарымай, тұз салынады. Ұн крахмалмен және содамен араластырылып, әлгі шайқалған массамен қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »