СУДЫ ЕКІ РЕТ ҚАЙНАТУ ЗИЯНДЫ ЕКЕНІ РАС ПА?
Категориясы: Денсаулық
Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.
Қайнау процесі туралы айтпас бұрын, кәдімгі кран суының құрамын қарастырайық. Оның құрамында көп мөлшерде:
• станцияларда сұйықтықтарды тазарту үшін қолданылатын хлор;
• қақ түзетін кальций мен магний;
• қорғасын, мырыш, стронций – денсаулыққа теріс әсер ететін ауыр металдар;
• вирустар мен бактериялар.
Қайнаған су вирустар мен бактерияларды өлтіреді. Қайнау процесі неғұрлым ұзақ болса, соғұрлым адам денсаулығына теріс әсер ететін хлор қосылыстарының көлемі мен концентрациясы артады.
Қайнаған кезде ауыр металдардың тұздары көбірек шоғырланады. Тиісінше, бір сұйықтық неғұрлым жиі қызады, соғұрлым ол адамға зиянды болады.
Денсаулыққа зиян келтірмеу үшін бөтелкедегі суды қайнатқан дұрыс. Ол қазірдің өзінде тазалау жүйесінен өтті - оның құрамында адам ағзасына теріс әсер ететін вирустар, бактериялар, ауыр металл тұздары, хлор және басқа да қоспалар жоқ. Мұндай суды қайнаған күйде ішкенде де ағзаға зияны тимейді.
Бірақ тіпті бұл суды бірнеше рет қайнату ұсынылмайды. Өйткені, қалыпты жағдайда ағзаға жақсы сіңетін магний мен кальций 80-90°С-қа жеткенде ерімейтін қосылысқа айналады. Бұл пішінде олар бүйрекке әсер етіп, артрит пен артрозды тудыруы мүмкін. Кішкентай балалардың мұндай сұйықтықты ішуі әсіресе қауіпті - олардың жүйке жүйесі зардап шегеді және иммунитеті зардап шегеді.
Бір суды бірнеше рет пайдаланбаудың тағы бір себебі - дәмнің жоғалуы. Қайнаған кезде сұйықтық дәмі «бос» болады - оны ішу қиын, ал сусындар соншалықты хош иісті және дәмді емес. Сондықтан тамаққа бөтелкедегі таза суды пайдаланған дұрыс және оны бір реттен артық емес қайнатыңыз.
Жарияланған-2024-04-08 17:28:13 Қаралды-263
КҮНДІЗ КӨРІНЕТІН ЖҰЛДЫЗ ҚАЛАЙ АТАЛАДЫ?
Бұл - аспандағы ең жарык жұлдыз, жарықтығы сондай, азанда - барлық жұлдыз өшкен кезде Таң шапағымен бірге жарқырап тұрады, ал ақшамда көк жузінде бар жұлдыздан озып, ең алдымен көрінеді.
ХАЛЕЛ ДОСМҰХАМЕДОВ
Досмұхамедов Халел (1883-1939 жж.) - қоғам және мемлекет қайраткері. Х.Досмұхамедов - тарихшы, табиғаттанушы, тілтанушы, әдебиетші, ауыз әдебиетін жинап, насихаттаушы, аудармашы, дәрігер, ұстаз. Туған жері - казіргі Атырау облысының Қызылқоға ауданы.
ШЕКЕР-ЛУКУМ
Бұл - тоқаш жасалатын қамырдан қиғаштап туралып, бетіне қант ұлпасы себіліп дайындалатын тағам.
МАЛАЙСАРЫ БАТЫР
Малайсары (шамамен 1700 жылы дүниеге келген, 1756 жылы қайтыс болған) - Орта жүздің батыры әрі биі. Шыққан тегі - Орта жүздің арғын тайпасының бәсентиін руынан. Акесі Тоқтауыл - батыр, балуан болған кісі.
ВЕЛОСИПЕД ТАРИХЫНАН
Велосипед тебушілер және онымен жарыс жолына шығып бағынушылар ұлы ғалым, суретші Леонардо да Винчиге қарыздар, себебі ұлы ғалым 1495 жылы оның алғашқы жобасын жасапты.
ДЖИНСЫ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?
Біздің заманымызда танымал джинсы мүлдем кездейсоқ дүниеге келді.