ТҰТ АҒАШЫНЫҢ ПАЙДАСЫ
Категориясы: Табиғат
Тұт ағашының жидегін жеуге болады. Жапырағында, қабығында илік заты көп. Жидегінің құрамында қант көп болады, жеуге келеді. Өндірісте жидегінен спирт алынады, сірке қышқыл жасап, пастила жасалады. Талшығын тоқыма өндірісіне пайдаланады, әр түрлі жуандықтағы арқандар, картон және қағаз жасалады. Жапырағынан сары және қара бояу алынады. Тұқымының 30%-ті май болады. Ақ тұтта илік зат өте көп. Майын тамаққа пайдалануға болады. Күнжарасы мал азығы үшін өте бағалы болады. Өсімдікте наркоз заттары бар. Сондықтан қара сораны медицинада кеңінен қолданады.
Жарияланған-2016-04-12 17:29:35 Қаралды-8579
Кин-дза-дза!
«Кин-дза-дза!» фильмі түсіріліп жатқанда КСРО бассекретары Константин Устинович Черненко болды.
БҰЖЫ - ТІЛ ҮЙІРЕР ДӘМДІ АС
Жаңа сойылған малдың іш майы, өкпе–бауыр, ішек–қарны, етті мүшелегенде түскен кесінді еттер ұсақтап туралады (қазіргі кезде ет тарқыштан өткізіледі).
КУН – БІЗДІҢ ЕҢ ҮЛКЕН ЖҰЛДЫЗ
Бұлт жаппаған, түтін баспаған кезде Күннің жарықтығы, өткірлігі сондай, оған тура қарай алмайсың.
ДӘРІЛІК ТҮЙЕ ШЫРМАУЫҚ
Дәрілік түйе шырмауық — көп жылдық өсімдік. Тамыры қысқа, қосымша тамырлары көп.
ВАНИЛИН ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ
Кастрюльге сүт құйылып, қант және сарымай салынады. Бұқтырылған қоспа отқа қойылып түбі күйіп кетпес үшін араластырыла отырып, қоюланғанша пісіріледі.
ҚАЗАҚ ДАЛАСЫНДА КӨНЕ МЕТАЛЛУРГИЯ ӨНДІРІСІ
Қазақ даласында көне заманның өзінде-ақ металлургия өндірісінің кеңінен дамуы осынау байтақ көшпелілер өңірінде кең тараған жануарлар стиліндегі өнер туындыларының дүниеге келуіне де себепші болды.