UF

АСЫЛ БҰЙЫМДАРДЫ ТАЗАРТУ

Категориясы: Сән


Кірлеген алтын бұйымдарды сабын суға малып, тіс жуатын щеткамен ептеп қана ысқылайды. Ал алтын тізбекті (цепочка) сабынды су құйылған шөлмекке салып шайқап жуады. Сақина тасының айналасына кір көбірек жиналады. Сіріңке ұшына оралған мақтаны әтір, глицеринге шылап алып сүртеді. Сосын шүберекпен сақинаны ысқылайды.

★ ★ ★

Мыс пен жезден жасалған бұйымдарды жалтырату үшін 50 г 10% мүсәтір спирті, 15 г салқын сулардан жасалған қоспамен пайдаланады. Қоспаға фланель қиындысын батырып, бұйымды сүртеді.

★ ★ ★

Қарайған күміс затты қайнатылған картоп суына 10 минут салса, өзінің жарқыраған қалпына келеді.

Күміс бұйымдар көгермеу үшін оларды жуып-шайып тазартқан соң, ауа енгізбейтін полиэтилен немесе фольгаға орап ұстайды. Күмісті резинаға жақындатуға болмайды. Бірден ақ-қара дақтар қаптап кетеді.

★ ★ ★

Пластмасса білезік, моншақ, сырға, сақиналарды кәдімгі суға ғана шаяды. Сабын, кіржуғыш ұнтақ қоспайды. Кірі кетпесе, моншақтардың тізбегін ағытады.

★ ★ ★

Дүр (янтарь), піл сүйегі бұйымдарын сабынды жылы сумен жуады. Егер піл сүйегі бұйымдары сарғайып, дақтанып кетсе, хлорлы суға 10 минут салып, шүберекпен ақырын сүртіп құрғатады.

★ ★ ★

Інжу (жемчуг) тағылмаса, өзінің табиғи жалтырын жоғалтады. Інжу сақталатын қобдишаға күріштің бірнеше дәнін салып қойса, өзінің әсем нұр сәулесін ұзақ сақтайды.

★ ★ ★

Металдан жасалған затты құрғақ мыжылған газетпен сүртсе, жарқырай түседі.

  Жарияланған-2024-03-02 12:52:21     Қаралды-294

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТЫНЫСЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...

...

Дем алғанда аузың әрдайым жабулы болсын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТҚАРАТЫН ҚЫЗМЕТТЕРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ ЛАУАЗЫМДАР

...

Бітікші - көшірмеші, хатшы, іс жүргізуші адам. Бұл лауазымды орта ғасырлардағы Орталық Азия мемлекеттері қолданған. Кейде олар басшы қызмет те атқарған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

20 ҒАСЫРДЫҢ НЕГІЗГІ ӨНЕРТАБЫСТАРЫ

...

20 ғасырдың негізгі өнертабыстары, оларсыз қазіргі адам өмір сүре алмайды

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?

...

Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЗАҚТАРДЫҢ КЕРЕМЕТ ТАҒАМ - ҚАЗЫ

...

Қазы – жылқы етінің ең шиманды бөлігі. Оны ішекке тығып та, ішекке тықпай да сақтауға болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МҰНАЙ ҚАЙДАН КЕЛДІ?

...

Бүгінгі таңда ғалымдардың көпшілігі мұнайдың биогендік шығу тегі деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »