ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?
Категориясы: Өсімдікті
Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді. Солардың ішінде қант уйеңкісі деген түрі Солтүстік Американың шығыс бөлігінде өседі. Үйеңкілердің ішіндегі ең биігі (биіктігі 40 м). Бұл үйіңкінің жапырағы канадалықтардың ұлттық рәмізі (символы) болып саналады. Ол сол елдің туында, спортшыларының киімдерінде бейнеленген. Қант үйеңкісі (клен сахарный) ең алғаш Американы мекендейтін байырғы тұрғын халықтар (аборигендер) мен Америкаға қоныстана бастаған ақ нәсілдерге қант көзі болған Қант үйеңкісінен қант, сыра, сироп (жеміс суы) алу өндірсі Канадада XIX ғасырда дамыды. Үйеңкінің діңінде шырын ақпан-наурыз айларында өте қарқынды қозғалады. Қант үйеңкісінің діңінің жуандығы 1,5 метрге жетеді. Бір ағаштан ағызып алынған шырыннан 2-4 кг дейін қант жасайды. Шырынның құрамында 20%-ға дейін қант болады. Шырынды темірденжасалған шелекке немесе күбіге ағызып алады. Алынған шырынды қайнатып қант дайындайды. Канада мен Америка Құрама Штатында үйеңкі шырынынан жылына шамамен 4000 тонна қант дайындайды.
Жарияланған-2015-12-08 12:36:41 Қаралды-4304
РЕПРОДУКЦИЯ ДЕГЕН НЕ?
Журнал мен кітап бетінен кейде суретшілердің картиналарын да ұшырастырамыз. Бірақ олар өнер туындыларының түпнұсқасы емес, репродукциялары ғана.
АДАМНЫҢ СЕЗІМ МҮШЕЛЕРІ ТУРАЛЫ ФАКТІЛЕР
Біз қоршаған әлем туралы ақпаратты сезім мүшелері арқылы қамтамасыз ететін көптеген арналар арқылы аламыз.
ИТМҰРЫН ҚАЙНАТПАСЫ
Итмұрынның кепкен жемістері іріктелінеді. Тазаланып жұылып, ұсақтап тұрайды да үстіне қайнаған су құйылып, ыдыстың қақпағы жабылып
Неге қамшы сондай қатты дыбыс шығарады?
Қамшының «дыбысы» қамшының ұшы дыбыс жылдамдығының тез қозғалуынан пайда болады, ол аз ғана дыбыстық соққыны құрайды. 1958 жылы бұл дерек 1927 жылы жасалған жоғары жылдамдықтағы көлеңкедегі бірнеше суреттерге талдау жасаған кезде расталған.
БАЛ ЖАҢҒАҚТАР
Балды жақсылап ерітіп, қантпен, ұнмен, содамен, маймен және ұнтақталған жаңғақтармен араластырып, қатты қамыр иленеді.