UF

СҰЛЫ – АЯҚ ТЕРЛЕУДІ БАСЫНДЫРАДЫ

Категориясы: Өсімдікті


СҰЛЫ – ОВЕС

Сұлы – биіктігі 1 метрге дейін жететін, бір жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы түзу, іші қуыс. Сопақша келген, жіңішке жапырақтары кезектесіп, жарыса орналасқан. Гүлдері қос жынысты, майда, сары, маусым-шілде айларында гүлдейді. Мәдени өсімдік ретінде барлық жерлерде де егіледі. Дәрі жасау үшін сұлының дәні мен сабағын пайдаланады. Құрамында крахмал, май, белокты заттар, қант, эфир майлары, витаминдер бар.

Халық медицинасында сұлының сабағынан тер шығаратын, несеп айдайтын, дене қызуын төмендететін, жел шығаратын дәрілер жасап пайдаланады. Сұлының сабағынан жасалған тұнбаларды бүйрек ауруына байланысты денеде ісік пайда болғанда және асқазан ауруларын емдеу үшін қолданады. Кісі ұйқысыздыққа ұшырағанда, ой еңбегімен көп айналысып, жүйкесі қажығанда сұлыдан жасалған дәрілерді пайдалану өте жақсы нәтижелер береді. Сұлының сабағынан жасалған бұлау ревматизм, құяң және тері ауруларын емдеу үшін қолданылады. Аяқ көбірек терлейтін болса, сұлының сабаны мен еменнің қабығын майдалап араластырып, осы қоспадан жасалған тұнбаны аяққа бұлау жасау үшін пайдаланады. Бүйрекке тас байланғанда бұл дақылдың тұнабсын компресс жасап, бүйректің тұсына басады. Халық медицинасында сұлыны өт айдайтын дәрі ретінде де пайдалаиады.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. 3 стакан сұлыны 3 литр суға салып жайлап қайнатады. Сұйықтың әуелгі мөлшерімің 1/4-і қалғанда дәрі дайын болды деп есептелінеді. Әр ішкенде екі стаканнан күніне 3-4 рет ішеді.

Сұлының сабанынан сулы тұнбаны былай жасайды: 100 грамм майдаланған сұлының сабанын 2 литр суға салып, біраз қайнатады да, жарты стаканнан күніне 4-5 рет ішеді. Бұлау жасау үшін тұнбаны былай жасайды: 1 кг сұлының сабанын 2 литр суға жарты сағат қайнатып, сабанын сүзіп алып тастайды да, қайнатындысын ваннадағы суға қосады.

  Жарияланған-2016-07-14 23:37:57     Қаралды-5681

Мәлімет сізге көмек берді ма

ШАБУ ҚАРУЛАРЫ

...

Қазақтардың шабу қаруы үш түрге бөлінеді. Бірінші түрі - жүзінің жалпақтығы орташа келген «жауынгерлік балта». Екінші түрі - жүзі жалпақ, жарты ай сияқты дөңгелене келген «айбалта».

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАДТЫ РАХАТ-ЛУКУМ

...

Какао ұнтағы қосылатын мармелад сияқты тағам осылай деп аталады. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕРДЕ СУ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Біздің планетамыз шамамен 4600 миллиард жыл бұрын пайда болды

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨСІМДІККЕ ОРАЛҒАН ЕТ

...

Қой еті ұсақтап туралып, ұсақ көзді ет тартқышпен тартылады. Оған ұсақтап туралған пияз, зире салынады. Тұздалып, бұрышталады. Жақсылап араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫҒЫС АЛУАСЫ

...

Табаға қалыңдығын 3-4 сантиметрдей етіп ұн себеленеді де оқтын-оқтын араластырыла отырып, сәл қоңырқай тартқанша қуырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОЙ МЕН ЕШКІНІҢ ҚАДІР-ҚАСИЕТІ

...

Қой мен ешкі көшпелі елдердің, соның ішінде қазақтардың ерте замандардан бері малданған түлігінің бірі һәм бірегейі. Қой түлігін қазақ негізгі байлықтың көзі санап: «Қой - байлық, жылқы сәндік», «Қойлы бай, қорлы бай» деген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »