ҚЫЗЫЛ БҰРЫШ – ТӘБЕТТІ ҚОЗДЫРАДЫ
Категориясы: Өсімдікті
ҚЫЗЫЛ БҰРЫШ – ПЕРЕЦ СТРУЧКОВЫЙ
Қызыл бұрыш – биіктігі 60 сантиметрге жуық, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы түзу, жапырақтары кезектесіп, жарыса орналасқан, пішіндері жұмыртқа тәрізді, сағақтары ұзын, шеттері тұтас, ұштары сүйір. Гүлдері ақшыл, сары және көк түсті, дөңгелек, бұтақтарының айрылған жерлерінде бір-екіден орналасқан. Шілде-тамыз айларында гүлдейді. Тамыз-қыркүйек айларында жеміс береді. Қызыл бұрыш – мәдени өсімдік. Дәрілік мақсат үшін оның жемісін пайдаланады. Құрамында А, С витаминдері, капсаицын, пигменттік заттар, майлар, эфир майлары бар.
Қызыл бұрыштың жемісін азғантай мөлшерде тамаққа салса, тәбетті қоздырады. Оның спиртті тұнбасын ревматизмге шалдығып буын сырқырағанда, кұян болғанда, бұлшық еттер қабынғанда ауырған жерлерге жағады. Ал дененің үсіген жерлерін қызыл бұрыштан май дәрі жасап емдейді.
Қолдану тәсілі. Қызыл бұрыштың 25 грамм жемісш 100 мл араққа салып 10 күн тұндырады да, 30-40 тамшыдан күніне 3 рет ішеді. Осы тұнбаны дененің ауырған жерлеріне жағуға да болады.
Жарияланған-2016-07-14 16:41:37 Қаралды-3692
МАРСТЫҢ ТҮСІ НЕГЕ ҚЫЗЫЛ?

Егер сендер түнгі аспанда өздеріңе қарап жымың қағып тұрған қызыл жұлдыз көрсеңдер бұл - Марс дей беріңдер. Марс - біздің Жердің ең жақын көршісі.
ШЕМАХЛИН МҰТТАҚЫСЫ

Ішіне тәтті заттар салып, ашытқы қосылған тоқаш қамырынан жасалған тағам осылай деп аталады.
ЖАҢҒАҚ НУГАСЫ

Бұл жаңғақты мол салып шайқалған кәмпит массасынан тұрады. Жаңғақ нугасы да лимон нугасы сияқты дайындалады.
АЛУА ӨНДІРУ

Біздің елімізде алуа ежелден өндіріліп келеді. Ол шығыстың тәтті тағамдарына жатады және құрамында 30-35 процент қант, 30-35 процент май, 15-20 процент шамасында азотты заттар болатын сіңімділігі жоғары өнім болып табылады. 100 килограмм алуаның калориялы
ОРЫНБОР

1920 жылы Кеңес Үкіметінің басшысы В.И.Лениннің жарлығы бойынша Орынбор қаласында съезд өтті. Онда Қазақстанның жеке автономиялы мемлекет болғандығы жарияланды. Автономиялы республика деп үлкен федеративті мемлекеттің құрамындағы елді айтады. Сөйтіп, қаза
ВАНИЛИН ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ

Кастрюльге сүт құйылып, қант және сарымай салынады. Бұқтырылған қоспа отқа қойылып түбі күйіп кетпес үшін араластырыла отырып, қоюланғанша пісіріледі.