UF

ЖИДЕНІҢ ІШІ АУЫРҒАНДА ЕМДЕУГЕ БОЛАДЫ

Категориясы: Тағам


Жиденің жемісін тамаққа пайдаланады. Химиялық құрамы: сабағының, бұтағынын; құрамында илік және бояу заттары бар. Гүлінің құрамында эфир майы, жапырағында аскорбин қышқылы болады. Жемісінің жұмсақ етінде көміртегі 40% болады, оның 20%-ті фруктоза, 10% белок, аздап илік заты да бар.

Сабағында және бұтақтарында камедь (желім сияқты зат) көп болады.

Жиденің дәрілік маңызы зор. Жемісі ас қорыту органдарының жұмысын жақсарту үшін қолданылады. Ауыз ішінде жара болғанда жидеден жасалған «Пшатин» деген дәріні суға езіп, онымен ауызды, тамақты шаяды. Сонымен бірге іші ауырған адамды жиде жемісімен емдейді.

  Жарияланған-2016-04-07 17:59:24     Қаралды-4445

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТӘТТІЛЕР РЕЦЕПТІЛЕРІ

...

Дастарқанын түрлендіре түскен қыз-келіншектеріне үмітпен тіске басар тәттілер - торт, печенье, пирогтар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛХОРЫ САМБУГЫ

...

Іріктелініп алынған алхоры жуылып, сүйектерінен арылтып, үстіне аздап су құйылады да, 10-12 минут бойы қайнатып пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МИНИАТЮРА ҚАЙ КЕЗДЕ КЕЗДЕСЕДІ?

...

Ескі қолжазба кітаптардың беттерінде айтылып отырған оқиғаны бейнелейтін суреттер кездеседі. Ондай суреттерді миниатюра деп атайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҮЗІМ ОЙЛАСЫ

...

Бұл - қайнатылған жеміс массасы мен жаңғақтан дайындалып, бадаммен және грек жаңғағымен әсемделген тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КІЛЕГЕЙ ҚОСЫЛҒАМ КҮРІШ

...

Күріш күрмегінен тазарты лып, жуылады. Сөйтіп әуелі суға салып шала, содан соң сүт қосып, әбден пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МУДИ (ВЕНГР ОВЧАРКАСЫ)

...

Бұл Венгрия шопандары XIX ғасырда шығарған венгр овчаркасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »