UF

ҚАЗАНАҚ - ДИЗЕНТЕРИЯҒА ҚАРСЫ

Категориясы: Өсімдікті


ҚАЗАНАҚ – БАГУЛЬНИК БОЛОТНЬІЙ

Қазанақ – қысы-жазы көгеріп тұратын, биіктігі 1 метрге дейін жететін, бас айналдырып, кісіні есеңгіретіп тастайтындай күшті иісі бар өсімдік. Тамырдан өскен негізгі сабақтары жатаған. Осы сабақтан тік көтеріліп өсіп шыққан қосымша сабақтары да көп. Ескі бұтақтарының қабығының түсі сұрғылт әрі жалаң, ал жас бұтақтарының қоңыр түсті түктері бар. Жапырақтары кезектесіп орналасқан, ұзынша келген, шеттері төмен қайырылған. Сабақтары қысқа, сыртын майда түк басқан. Ақ немесе қызыл түсті гүлдері өсімдіктің жоғарғы жағына қолшатыр сияқтанып жинала орналасқан. Мамыр айынан шілде айына дейін гүлдейді. Батпақты ормандарда, далалы аймақтарда, таулардың етектерінде, өзен жағаларында кездеседі.

Дәрілік мақсатқа өсімдіктің гүлдеген кездегі жапырақтары мен майда бұтақтары пайдаланылады. Құрамында 1 процентке дейін эфир майы бар өткір иісі болатын себебі де осыған байланысты. Қазанақ бронх қабынғанда қақырық түсіру үшін, бронх демікпесін емдеу үшіп, ревматизмге қарсы, тоқ ішек тырысып ауырғанда және нерв жүйесін тыныштандыру үшін қолданылады.

Халық медицинасында қазанақ безгек пен туберкулезді емдеу үшін де қолданылған. Ол үшін казанақтың 10 грамын алып, қайнап тұрған 1 стакан суға 15-20 минут салып қою керек. Сүзіліп алынған тұнбаны 1 ас қасықтан күніне 3-4 рет ішеді. Қазанақты кейбір баска өсімдіктермен қосып пайдаланғанда да әсері арта түседі. Мысалы, қазанақтың ұнтақталған екі шай қасығын, жалбызтікен тамырының ұнтақталған бес шай қасығымен араластырады да, 1 литр қайнаған суға салып 15-20 минут тұндырады. Даяр болған дәріні 1 ас қасықтан әрбір екі сағат сайын дизентерияға шалдыққанда ішеді. Бұл өсімдікті басқаша да қолдануға болады. Яғни қазанақтың 10 бөлігін, дәрілік жалбызтікен тамырының 20 бөлігін, өгейшөптің 20 бөлігін алып әбден араластырады. Осы қоспаның 2 шай қасығын қайнап тұрған 1 стакан суға салып 20 минут тұндырады. Оны сүзіп алғаннан кейін жарты стаканнан күніне 3-4 рет ішсе, қақырықтың түсуін күшейтеді.

Тағы да бір кеңес: қазанақтың 25 грамы мен күйдіргіш қалақайдың 15 грамын алып, қайнап тұрған 1 литр суға тұндыру керек. Оны жарты стаканнан күніне 5-6 рет ішіп ревматизмді, бронх демікпесін емдеуге және жөтелді қойдыруға болады.

Қазанақтың жапырағынан 150 грамм, маралқурайдың (чемерица белая) тамырынан 150 грамм алып, оларды 500 грамм еріген мал майына қосады. Сонан соң оны түнге қарай ыстық жерге - пеш ішіне қояды. Таңертең қоспаны сүзіп алып, сырқырап қақсаған жерлерге жағуға болады. Қазанақтың жер үстіндегі бөлігін келіге түйіп ұнтақтайды да, елгезерден өткізіп қаракүйе мен қандалаға қарсы қолдануға болады.

  Жарияланған-2016-07-13 16:27:05     Қаралды-2936

Мәлімет сізге көмек берді ма

БЕЛБЕУ ТАСТАУ

...

Қазақтың ұлттық ойыны

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҺИР ХАН

...

Таһир (Тайыр) - Қазақ хандығының негізін салушы Жәнібек ханның Әдік деген ұлының баласы. Оның туған жылы белгісіз, шамамен 1531-1533 жылдар аралығында дүниеден өткен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПУМИ

...

Бұл да ертеден келе жатқан бақташы ит тұқымының бірі. Венгрияның далалы аудандарында шығарылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ҮГІЛГІШ ҚАТТАМА

...

Ұн мен қант араластырылып, кесек-кесек күйінде сарымай немесе маргарин, жұмыртқа (бір жұмыртқа ақ уызы бетіне жағуға қалдырылады), ванилин немесе ұсақ көзді үккішпен үгілген лимон цедрасы

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАШ КҮТІМІ

...

Әдемі жылтыраған шаш әйелдің сәнін келтіріп қана қоймайды, оның денінің сау екендігінің де куәсі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛЬДІ ШЕКЕР-ПЕНДЕР

...

Құмшекер мен сірнеден шырын дайындалады да, 135-145 градусқа дейін қайнатылады. Дайын карамель массасын арнаулы столда 80-90 градусқа дейін салқындатып, аз-аздап ванилин қосылады. Содан соң илеп, машинамен не қолмен ақ жібектей болғанша тартылады, оның ше

ТОЛЫҒЫРАҚ »