UF

АЙВАДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


 

Айва жемісінің құрамында қант, алма, лимон қышқылдары, пектин, илік заттары және С витамині болатын ағаш. Шикілей жеуге жағымсыз, себебі жемісінде илік заты көп, тілді қуырып, ауызды құрғатады.

Жемісінің қабығында, жұмсақ етінде хош иісті заты бар. Сондықтан қабығын тастамай, тосап, компотқа пайдалану керек.

Айвадан компот жасау. Піскен ірі жемістерді таңдап алып, суық сумен жуып, бірнеше бөлікке бөледі де, ортасындағы өзегін және қабығын бөлек кесіп алады. Бәрін кастрюльге салады да, үстіне батып тұратындай етіп су құйып, жұмсағанша қайнатады. Жұмсағаннан кейін езілмей тұрып сүзіп алады. Қабығымен, ортасындағы кесіндісін езілгенше қайнатады.

Сонан соң оны сүзіп, сұйықтығын бөліп алып, үстіне қант қосып көбігін біткенше қайнату керек. Алынған сиропқа алғашқыда сүзіп алған жеміс етінің бөлектерін салып, әбден жұмсағанша қайнатып, эмальды ыдыста екі күн сақтайды. Екі күннен кейін сиропқа бөліп алып, 3-4 минут қайнатып, отын сөндіріп суытады да, қайтадан 3-4 рет қайнатады. Сөйтіп бірнеше рет суытып, қайта қайнатады. Жемісті сүзіп алып, банкаларға салып, үстіне дайын болған сиропты құяды. Аузын әзірлеп қойған қақпақтармен жауып, салқын, құрғақ жерде сақтайды. 1 кг жеміске 500 г қант салу керек.

Айвадан желе жасау. Айва жемісін жуып, сабағынан тазалап, өте ұсақ етіп кеседі де, сонан соң 1 кг жеміс кесіндісіне 1 стакан су құйып, жұмсағанша қайнатады. Жұмсағайнан кейін екі қабат дәке арқылы сүзеді. Немесе капрон дорбашыққа салып, іліп қойып сүзеді. Сүзіліп шыққан сұйықтықты қант салып қайнатады. Жемісінің дайын болғанын білу үшін, қайнап жатқанда бір тамшысын алып, суық суға тамызады. Егер тамшы домалақтанып қалса, оның дайын болғаны. Ыссы желені банкаларға құйып, құрғақ қақпақпен жабады. 1 кг айва шырынына 500 г қант салынады.

Айваны кептіру. Айва жемісін жуып, жұқалап кесу керек. Ұрылған, зақымдалған жерін алып тастап, жіңішке жіпке өткізіп: жел қағатын көлеңкеге кептіреді. Ұсақ айваларды, әсіресе жабайы айваларды бүтіндей үй төбесіне жайып, немесе пешке, духовкаға кептіреді. Кептірілген айваны компот, квас жасауға пайдаланады. Кепкен айвадан квас жасау үшін суық суға жуып алып, үстіне қайнаған суды құйып, бетін жауып, бір күн қоямыз. Бір күннен кейін сүзіп алып, тағы қайнап жатқан су құйып бір күн қоямыз. Ол шөл қандыратын орі дәмді, әрі нәрлі сусынның бірі болып саналады.

  Жарияланған-2016-04-07 16:59:47     Қаралды-2323

Мәлімет сізге көмек берді ма

БҰҚАР ЖЫРАУ

...

Бұқар жырау 1668 жылы Баянауыл жерінде дүниеге келген. Жүз жылдан аса өмір сүрген Бұқар шамамен 1781 жылы қайтқан. Әкесі Қалқаман арғын руынан шыққан атақты батыр болған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АБАЙ ЕСКЕРТКІШІ

...

1960 жылы Алматыда Абай Құнанбайұлына қоладан құйылған ескерткіш қойылды (мүсінші - Х.Е. Наурызбаев, архитектор - Л.И.Белоцерковский). Ескерткіштің жалпы биіктігі - 13,7 м. Трапеция пішімді тұғыры қызыл граниттен қаланған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Ертеде мотоциклистер жолаушылармен өте сирек қарым-қатынас жасаушы еді

...

Мотоциклистердің үнемі бір қиыншылықтары болатын еді – егер екі адам бірдей мотоциклде отырса олар бір-бірімен сөйлесе алмайтын еді. Бақытына орай, қазірде бұл мәселе шешілуде.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАД НУГАСЫ

...

Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады. Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВЕЛОСИПЕД ТАРИХЫНАН

...

Велосипед тебушілер және онымен жарыс жолына шығып бағынушылар ұлы ғалым, суретші Леонардо да Винчиге қарыздар, себебі ұлы ғалым 1495 жылы оның алғашқы жобасын жасапты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛАШОРДА

...

Алашорда - Алаш автономиясының үкіметі. Алашорда Ұлт Кеңесі деп те аталды. Үкімет 1917 жылы желтоқсан айының 5-13 күндері Орынборда өткен II Жалпықазақ съезінде сайланды. Алашорда мүшесі болып Қазақстанның барлық аймақтарынан 15 адам сайланды. Үкіметтің т

ТОЛЫҒЫРАҚ »