UF

ШАҚ-ШАҚ

Категориясы: Тағам


I түрі

Үн, сүт, қант, жұмыртқа, аздап арақ қосылып, жұмсақ қамыр иленеді. Ол бірнеше бөлікке бөлініп, 1 сантиметр қалыңдықта созылады. Созылған қамыр самырсын жаңғағының үлкендігіндей етіліп туралып, қуырылады. Бәрінің бірдей қуырылуы үшін араластырып тұру керек. Піскен шақ-шақтың түсі алтындай сарғаяды.

Жеке ыдысқа салынған бал қантпен қосылып қайнатылады. Балдың әзір болған-болмағанын білу үшін саусақтың ұшына бал жағып, аздап ысқылап көру қажет. Егер саусақтарды ажыратқанда арасында үзілмейтін «жіп» түзілсе, қайнату доғарылады. Балды тым көп қайнатуға болмайды. Өйткені ол күйіп, қарайып кетеді.

Қуырылған қамыр эмальды ыдысқа салынады да үстіне, дайындалған бал құйылады. Сөйтіп жақсылап араластырылады. Содан соң тағам ыдыстарға салынады да саусақтарды салқын суға малып алып, оны қалаған формаға келтіре беруге болады. Беті әр түрлі мәнпәсимен әсемделеді.

Шақ-шақ дайындау үшін 4 стакан ұн, 7 жүмыртқа, стаканның 1/4 бөлігіндей сүт, 1 ас қасық құм шекер, 2-3 стакан тортасы айрылған май (қуыру үшін), 2 стакан бал, 2 ас қасық арақ, мәнпәси кәмпиті (әсемдеу үшін) жұмсалады.

II түрі

Жұмыртқа, қант, май қант кристалдары көрінбей кеткенше мұқият араластырылады. Тұз, сүт немесе су қосылып, ұн салынады да кеспе жасауға арналғандай етіп тез-тез қатты қамыр иленеді.

Қамыр 40 минут «тынығып», содан соң 0,4 сантиметр қалыңдықта жайылады да жолақтың көлденеңінен ұзындығы 1,5 сантиметр, енін 0,4 сантиметрдей етіп кесіледі.

Кесілгендерін жайлап сілкіп, артық ұннан тазарту керек. Содан кейін бірдей болып пісуі үшін араластыра отырып, қатты қайнап жатқан тортасынан айырылған сарымайға салынып, 5-7 минут бойы қуырылады. Қуырылып болған соң сүзекімен сүзіп алынады.

Бал шақ-шақтың бірінші түрі үшін жасағандағыдай дайындалады. Ол жеке ыдысқа қантпен бірге салынып, саусақтардың арасына салып көргенде үзілмейтін «жіп» түзілетіндей болғанша қайнатылып, артық майы ағып болған тағамның үстіне құйылып, жақсылап араластырылады.

Шақ-шақ жасауға қырлы стаканмен 5 стакан ұн, 4 жұмыртқа, 0,5 стакан сүт немесе су, шай қасықтың 1/3 бөлігіндей тұз, 1 шай қасық қант, 2 шай қасық сарымай, 1,5 стакан бал, 2 ас қасық қант, қуыру үшін 1,5 стакан тортасынан айырған май жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-03 15:07:33     Қаралды-3372

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖЕНТТЕН ҚАНДАЙ ТӘТТІ ТАҒАМДАР ІСТЕУГЕ БОЛАДЫ?

...

Бұл - қыста да, жазда да бұзылмайтын, әрқашан өзінің нәрлілігі мен дәмділігін сақтайтын, сондықтан да көшпелі халықтың дастарқанынан тиесілі орын алған ұлттық тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОНЫКӨК ЕСКЕРТКІШІ

...

Ақылгөй Тоныкөктің құрметіне қойылған тас тақта өзінің бұйрығы бойынша шамамен 716 жылы қашалып жасалған. Бұл ескерткіш 1897 жылы Баин-Цокто шатқалынан табылған. Қазіргі кезде ол Моңғол Республикасының астанасы - Улан-Батор қаласынан 60 шақырым жерде орна

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАШ КҮТІМІ

...

Әдемі жылтыраған шаш әйелдің сәнін келтіріп қана қоймайды, оның денінің сау екендігінің де куәсі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛАШ АВТОНОМИЯСЫ

...

Алаш автономиясы 1917 жылы -13 желтоқсанда Орынбор қаласында өткен II Жалпықазақ съезінде құрылды. Құрамына Бөкей елі (Еділ мен Жайық аралығы), Орал, Торғай, Ақмола, Семей, Жетісу, Сырдария облыстары кіретін болды. Өзін қорғауы үшін Алаш автономиясының Қа

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАНУАРЛАР ТУРАЛЫ 8 ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР

...

Біздің кішкентай бауырларымыз туралы қаншалықты аз білетініміз таң қалдырады!

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Амстердамда елес кораблі болған

...

Амстердамда жарық Фестивалі шеңберінде каналдардың бірінде елес кораблі пайда болды. Бірақ жергілікті тұрғындарға және саяхатшыларға қорқудың қажеті болмады. Себебі бұл жай ғана өзара қиылысқан төрт бұрқақтың көмегімен жасалған әдемі бір кескін еді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »