БАЛ НАНЫ
Категориясы: Тағам
Дөңгелек, шеттері қалың да, ортасы жұқа нан осылай аталады. Салмағы - 0,2 килограмм.
Терең ыдысқа салынған бал үздіксіз араластырыла отырып, қою шаймен езіледі, қант ұлпасы немесе құм шекер, өсімдік майы, сода, дәм қабық және ұн қосылып қамыр иленеді. Ол шелпек формасына келтіріліп, суға езілген жұмыртқа (льезон) жағылады да пеш температурасы 140-160 градусқа жеткізіліп, 20-25 минут бойы пісіріледі.
Оны жасау үшін 0,4 грамм кәдімгі ара балы, 0,3 грамм қою шай, 430 грамм қант ұлпасы немесе құм шекер, 120 грамм өсімдік майы, 0,5 грамм сода, 0,4 грамм дәм қабық, 20 грамм суға ерітілген жұмыртқа, 1140 грамм ұн жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-03 10:35:17 Қаралды-2151
ЖАҢҒАҚ ПЕЧЕНЬЕСІ
Кастрюльге қант, ұнтақталған жаңғақ және жұмыртқаның сары уызы салынып араластырылады.
СУТ ЖУРЕК АУРУЫНАН ҚОРҒАЙДЫ
Бала кезінде сүт өнімдерін үзбей қолданған адамдар жүрек талмасымен ауырмайды екен.
АЙВА САМБУГЫ
Жуылған айва 2-4 бөлікке бөлініп, табаға немесе жұқа табаға салынады. Үстіне аздап су құйылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Қалған сығындыға су құйылып, 8-10 минут бойы қайнатылады
БАРСАКЕЛМЕС ҚОРЫҒЫ
Барсакелмес қорығы Арал теңізінің Барсакелмес аралында 1939 жылы құрылды. Бұл арал сазды, тақырлы, құмды болғандықтан, өсімдіктері де, негізінен, шөл далалық. Негізгі өсімдігі - сексеуіл. Қорықта қарақұйрық, ақбөкен мекендейді.
ЖЕМІС ЧУРЧХЕЛАСЫ
Бұл - аршылған грек жаңғағынан жасалып, жеміс-мармелад қабатымен қапталатын тағам. Түтікшелердің диаметрі 35-40 мм, ұзындығы – 250-260 мм.
БАДАМ-НОХУТ
Бұл - алма және өрік пюресін қайнатып, крахмалға құлпынай формалы етіп салынған және бадамның ұсақтап туралған массасына аунатып алынған тағам.