ЖҮЗІМ ОЙЛАСЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - қайнатылған жеміс массасы мен жаңғақтан дайындалып, бадаммен және грек жаңғағымен әсемделген тағам.
Үккіштен өткізген жүзім массасын және өрік сүйегінің дәнін қант-сірне шырынымен қосып қайнатып жасалады. Сыртын әсемдеуге арналған бадамның қабығы аршылады.
6-7 килограмнан жәшікке салып, формаға келтіріледі. Ойла салқындағаннан кейін бүйір жақтарына өрік сүйегінің ұнталған дәні себіледі. Содан соң қайтадан жәшікке салынады.
Бір килограмм тағам жасауға 411,2 грамм қант, 41,1 грамм сірне, 411,2 грамм жүзім, 12,3 грамм грек жаңғағы, 24,7 грамм бадам, 143,9 грамм өрік сүйегінің дәндері және 2,1 грамм лимон қышқылы жұмсалады.
Жүзім ойласының ылғалдылығы – 10-11 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 2 ай.
Жәшіктен алынған ойланың формасы төрт қырлы, ұзындығы 340, ені 240 және қалыңдығы 70 миллиметр кесек болып келеді.
Інжір ойласы да, жүзім ойласы да қоңыр түсті, ішіне өрік сүйегі тығылған, созылыңқы былқылдақ тағам. Ол, міне осы талаптарға сай келу керек.
Дайын тағамдар құрғақ, желдетіліп тұратын, температурасы 16-18 градус және ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент бөлмеде сақталуы тиіс. Сонда ол 2-2,5 ай бойы бұзылмайды.
Егер тағамды өте ылғалды орында сақтаса, ол дымқыл тартып, сапасы да, дәмі де, сыртқы формасы да нашарлап кетеді. Ал егер тым ыстық жерде сақтаса, тағам құрғап, кеуіп қалады. Соның салдарынан тығыздығы артады. Бұл да оның сапасына қатты нұсқан келтіреді.
Жарияланған-2016-03-01 11:42:43 Қаралды-1580
ҚАРАТАУ

Қазақ жерінде Қаратау атты таулар бірнешеу. Ең көлемдісі - Оңтүстік Қазақстан мен Жамбыл облыстарының орталығындағы орташа тау. Алыстан қарайып көрінетіндіктен Қаратау деп аталған. Ең биік жері - Мыңжылқыдағы Бессаз шыңы. Өзендерге, көлдерге тапшы. Негізг
Ірімшіктен жасалған ай

Мүмкін, Ай тек балалардың елестетуінде ғана үлкен, домалақ ірімшіктің түйірі сияқты пайда болуы мүмкін.
ДӘСТҮРЛІ ТӘТТІ ТАҒАМДАР

Табаға 3-4 сантиметр қалыңдықта ұн салынады да, духовкаға немесе газ плитасына қойылып, шала қуырылады.
МАХМҰД ӘЛ-ҚАШҚАРИ

Махмұд әл-Қашқари - бірнеше түркі тілдерін жақсы меңгерген әйгілі түрік саяхатшысы. Ол Ыстықкөлдін оңтүстік жағалауында орналасқан Барсхан қаласында дүниеге келген.
МЕЙІЗ ҚОСЫЛҒАН МЕРЕКЕЛІК ӨРМЕ

Қамыр сүтке қатты етіліп иленеді де, оған май, қант, мейіз, езілген ашытқы, жұмыртқаның сары уызы қосылып, бәрі жақсылап араластырылады. Сөйтіп 90 минут бойы жылы жерге қойылады.
ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА

Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.