ЖҮГЕРІ КЕКСІ
Категориясы: Тағам
Жүгері және бидай ұнына сода қосылып елекпен еленеді. Жұмыртқа, қант, тұэ, ванильді қант және айран (простокваша) араластырылады. Оған жуылған мейіз, ұн және ерітілген май қосылып, тез-тез араластырылады. Неғұрлым ұзақ араластырса қамыр да нығыздала түседі. Дайын болған қамыр формаға немесе оған алдын-ала май жағылып, үстіне ұн себілген жұқа табаға салынады да пеш температурасын 200-210 градусқа жеткізіп, 40-50 минут бойы пісіріледі. Майдың орнына маргарин, айранның орнына кефир пайдалануға болады.
800 грамдық кекс жасау үшін бір-бір стаканнан жүгері және бидай ұны, 1/4 стакан құм шекер, 2 жұмыртқа, 1/2 стакан мейіз, 50 грамм май, 1/4 шай қасық тұз, 2 грамм ванильді қант жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-02 16:19:37 Қаралды-2182
ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ
![...](https://i.postimg.cc/cJHz3DHg/1.jpg)
Жүзім немесе курага мен бадам салынып, бұлғанған кәмпит массасы, яғни белокпен шайқалған қант-сірне шырыны осылай аталады. Өлшенетін етіп шығарылады.
ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ
![...](https://i.postimg.cc/rmZknSFC/1.jpg)
Терең табаға қант салынып, жақсы жанып жатқан отқа қойылады. Ол ашық қоңыр түске енгенше қыздырылып, жаңғақ дәндері қосылады да бәрі жақсылап тез-тез араластырылады.
ҚАМЫР ҚОСЫП ПІСІРІЛГЕН АЛМА
![...](https://i.postimg.cc/c1DnDDjn/1.jpg)
Жуылған, өзегі алынып, қабығы аршылған алма қалыңдығы 0,5 сантиметр етіліп, дөңгелектеліп кесіледі де үстіне қант себіледі.
АХМЕТ ХАН
![...](https://i.postimg.cc/SxPbcn81/1.jpg)
Таһир ханнан кейін елдің бірлігі, хандықтың тұтастығы бұзылып, 1533-1538 жылдар аралығында елде бір мезгілде бірнеше хан болған. Сондай ханның бірі - Ахмет хан. Ахметтің толык аты-жөні - Қожа Ахмет. Жәнібек ханның немерелерінің бірі болып саналады.
ПАШМАҚ
![...](https://i.postimg.cc/25zhH6Lg/1.jpg)
Бұл - әбден қайнатылған карамель массасынан жіп-жіңішке жіп сияқты етіп созылып жасалған, бір-бірінен оңай ажырайтын тағам. Түсі - ақ.