UF

АЛМАНЫҢ ДЕНСАУЛЫҚҚА 10 ПАЙДАСЫ

Категориясы: Денсаулық


1. Алма қандағы холестерин деңгейін төмендетеді және атеросклероздың дамуына жол бермейді.

Құрамында пектин мен өсімдік талшығының жоғары болуына байланысты алма қандағы холестерин деңгейін төмендетеді. Бір қабығы бар алманың құрамында 3,5 г талшық бар, бұл адамның күнделікті қажеттілігінің 10% -нан астамы. Аршылған алмада 2,7 г талшық бар. Ерімейтін талшық молекулалары холестеринге қосылып, оны денеден шығаруға көмектеседі. Осылайша, олар холестеринді бляшкалармен қан тамырларының бітелу қаупін азайтады.

Сонымен қатар, пектин қан тамырларының қабырғаларын нығайтады және тамырлы атеросклероздың дамуын болдырмауға көмектеседі.

Күніне 2 алма жеу холестерин деңгейін 16%-ға төмендетеді. Ал, оған қоса, күніне 1 бас пияз жеп, 4 кесе көк шай ішсеңіз, инфаркт қаупі 32%-ға төмендейді.

2. Алма ас қорытуды қалыпқа келтіруге көмектеседі

Жоғарыда біз айтқан диеталық талшық қандағы холестерин деңгейін ұстап тұруға ғана емес, сонымен қатар іш қатудың алдын алады. Пектин диареямен күресуге көмектеседі. Пектин ішекте токсиндер мен уларды сіңіреді, перистальтиканы (жиырылуын) ынталандырады, ашыту процестерін және өт тастарының пайда болуын болдырмайды.

Алма ас қорытуды жеңілдететін жақсы табиғи құрал болып саналады. Және олардың құрамындағы жоғары G дәруменінің арқасында олар тәбетті арттыру үшін қолдануға жарамды.

Жүрек айнуы мен құсудың алдын алу үшін алма жеуге жақсы.

3. Алма витамин тапшылығына (гиповитаминоз) пайдалы.

Алма дәрумендер мен микроэлементтер көп болғандықтан, дәрумен тапшылығы мен анемияға қолданылады. Қышқыл алманың шырынынан анемияға қолданылатын алма қышқылының темір сығындысы алынады.

Алма шырынында көптеген қан түзетін элементтер бар - темір және марганец. Оның құрамында оңтайлы пропорцияда калий, натрий және кальций бар, сондықтан ол жүрек-тамыр жүйесін жақсы нығайтады.

4. Алманың жалпы күшейтетін әсері бар

Алманың жалпы күшейтетін әсері бар және дененің радиацияға төзімділігін арттырады. Олар иммундық жүйені нығайтады.

Алма шырыны жақсы жалпы күшейтетін әсерге ие. Бұл спорттық өмір салтын жүргізетіндерге, сондай-ақ ақыл-ой жұмысы бар адамдарға және отырықшы өмір салтын жүргізетіндерге өте пайдалы.

Қанттардың (негізінен фруктоза) және органикалық қышқылдардың жоғары мөлшері метаболизмді қалыпқа келтіруге және физикалық белсенділіктен кейін денені қалпына келтіруге көмектеседі.

Алма шырыны инфарктпен ауырған науқастарға өте пайдалы және қалпына келтіру кезеңінде көмектеседі. Бірақ жаңа сығылған алма шырынында кездесетін көптеген пайдалы заттар ұзақ сақталмайтынын (1-2 сағат), ал өнеркәсіптік оралған шырын мен компотта олар мүлде сақталмайтынын есте ұстаған жөн.

5. Алма қант диабетіне пайдалы

Алмада қанттың көп болуына қарамастан, олар қант диабетімен ауыратындар үшін пайдалы, өйткені алмадағы қант негізінен фруктоза болып табылады және ол қандағы қанттың көптігін тудырмайды (гипергликемия деп аталады).

6. Алма зат алмасуды қалыпқа келтіреді

Алма метаболизмді қалпына келтіреді, тұз балансын қалыпқа келтіреді, денені жасартуға және қартаю процесін бәсеңдетуге көмектеседі.

Алманың целлюлозасы операциядан өткен науқастар үшін пайдалы. Ол дененің тігістерді тез сауықтыру қабілетін және оның иммундық белсенділігін арттырады.

7. Алма миға пайдалы

Алманың құрамындағы фосфор макроэлементтері мидың жұмысын ынталандырады және жүйке жүйесін нығайтады. Сондықтан, ұйқысыздықтан зардап шегетін болсаңыз, ұйықтар алдында бір алма жеп немесе бір стақан алма шырынын ішіп көріңіз.

Қыңқылдаған балаға алма шырынын беру пайдалы - ол тыныштандыратын әсерге ие.

8. Алма рак ауруынан қорғайды

Алма қабығында антиоксидант кверцетиннің көп мөлшері бар, ол С дәруменімен бірге бос радикалдардың денеге зиянды әсерін болдырмайды.

Пектин және ерімейтін талшықтар да ісікке қарсы әсер етеді. Олар іш қатудың алдын алады және денеден зиянды заттарды кетіреді. Осылайша, олар тазартылған, табиғи емес тағамды шамадан тыс тұтынудан туындаған заманауи өркениеттің қасіреті - тоқ ішек қатерлі ісігінің даму ықтималдығын азайтады.

9. Алманың дезинфекциялық қасиеті бар

Алма фитонцидтері дизентерия қоздырғыштарына, алтын стафилококкқа, протейге, А тұмауы вирустарына қарсы белсенді. Фитоцидтердің микробқа қарсы белсенділігі жемістің шетінен орталыққа қарай жоғарылайды.

Алма антитоксиндік қасиеттерді көрсетеді, ауыз қуысын дезинфекциялайды, тістерді кариестерден қорғайды және жағымсыз иісті кетіреді. Сонымен қатар, піскен жемістермен салыстырғанда піскен жемістердің дезинфекциялық қасиеттері жоғары.

10. Алма ағзаны қалдықтар мен токсиндерден тазартады

Пектиндер денеден ауыр металл тұздарын (мышьяк, қорғасын) байланыстырады және шығарады.

Алма несеп қышқылының түзілуіне жол бермейді. Сондықтан олар подагра мен созылмалы ревматизмге пайдалы. Диуретикалық әсерінің арқасында алма ағзадан зиянды заттарды кетіруге де көмектеседі.

Алма құрамында хлороген қышқылы бар, ол пектинмен бірге қымыздық қышқылының тұздарын - оксалаттарды денеден шығаруға көмектеседі.

* * * * *

Білу жақсы...

Алманы жаңа піскен жеген дұрыс, өйткені олардың құрамындағы С дәрумені ауада тез тотығады. Сонымен қатар, олардың өзінде С витаминін тотықтыратын заттар бар. Ал термиялық өңдеу бұл заттардың жойылуына және ағзадағы С витаминінің төмендеуіне әкеледі.

Алманың қабығын кесіп алмауға тырысыңыз, өйткені бұл жерде оларда пектин мен талшық көп.

Шіріген жемістерді жеуге болмайды, тіпті олардағы шіріктерді кесіп тастасаңыз да. Ұрықтың әрең байқалатын зақымдануының өзінде уланулар түзіледі - митоксиндер, олар ұрықтың бойына таралады. Митотоксиндер жүрекке, бауырға зиянды әсер етеді және қатерлі ісікке ықпал етеді.

* * * * *

Алма барлығына пайдалы ма?

Кейбір аурулар үшін алманың әртүрлі сорттары қарсы болуы мүмкін.

Мысалы, асқазан жарасы, он екі елі ішек жарасы және жоғары қышқылдығы бар гастритпен ауыратын науқастар үшін қышқыл алма сорттары қарсы. Ойық жарасы бар адамдар шикі алманы мүлде жеуге болмайды - оларды пісірілген немесе суланған алмамен ауыстырған дұрыс. Бұл жағдайда қабығы аршылып, үгітілген жасыл алма гастритке ем ретінде қолданылады.

Егер сіз колит немесе уролития туралы алаңдасаңыз, онда алма пюре түрінде жақсы тұтынылады.

Алманың құндылығы, басқа нәрселермен қатар, олардың бізге жыл бойы қол жетімді болуында. Халық даналығы: «Күніне бір алма сізді дәрігерге бару қажеттілігінен арылтады» дейді. Алма жеп, ауырмаңыз!

  Жарияланған-2024-04-12 15:51:23     Қаралды-627

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЙВА САМБУГЫ

...

Жуылған айва 2-4 бөлікке бөлініп, табаға немесе жұқа табаға салынады. Үстіне аздап су құйылып пісіріледі де үккішпен үгіледі. Қалған сығындыға су құйылып, 8-10 минут бойы қайнатылады

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАБАТТАЛҒАН ПАХЛАВА

...

Ішіне жаңғақ салып, ашытқы қосылған қамырдан жасалған май мен балға салынған тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАҒАЗДЫ ТАПҚАН КІМ?

...

Ежелгі Египетте болашақ хатшы-жылнамашыларды әуелі сөздердің, әріптердің таңбаларын балшыққа емес, папирусқа жаздырып үйреткен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ-НОХУТ

...

Бұл - алма және өрік пюресін қайнатып, крахмалға құлпынай формалы етіп салынған және бадамның ұсақтап туралған массасына аунатып алынған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРАЛАЙ СҰЛУ БЕЛГІСІ

...

Қазақ поэзиясының жұлдызы Иса Байзақовтың «Құралай сұлу» атты поэмасы бар. Бұл поэмада Құралай сұлудың қайғылы да қасіретті тағдыры суреттеледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ

...

Жүзім немесе курага мен бадам салынып, бұлғанған кәмпит массасы, яғни белокпен шайқалған қант-сірне шырыны осылай аталады. Өлшенетін етіп шығарылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »