UF

ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ

Категориясы: Тағам


Жүзім немесе курага мен бадам салынып, бұлғанған кәмпит массасы, яғни белокпен шайқалған қант-сірне шырыны осылай аталады. Өлшенетін етіп шығарылады.

Лимон және мандарин нугасын дайындау әдісі бірдей. Қандай заттар салып, қандай түске боялатынына қарай ғана айырмашылығы бар. Қант-сірне шырыны 115-125 градусқа дейін қайнатылады. Белок қосылған қант-сірне де ахали-алва дайындағандай етіп жасалады. Бұлғанған массаға бояу, эссенция, бадам, жұқалап кесілген курага немесе жүзім қосып, бәрі мұқият араластырылады. Дайын массаны салқындату үшін ол арнаулы столға жайылады. Оған алдын ала бидай ұны себіліп қойылады. Содан соң ол салмағы шамамен 2-3 килограмм болатындай етіліп бөлінеді де, аздап ұнға аунатып алынады. Бұдан кейін қалыңдығы 20-25 миллиметр етіліп жайылады. Сол жұқа қабаттың ұзына бойына бұдыры бар оқтаумен ойықтар салынады. Қабаттар кептірілгеннен кейін ені 40-45 миллиметрдей жолақтарға бөлінеді немесе қалыңдығы 10-13 миллиметр, ені 35 х 35 мм етілігі тілінеді. Кесілген нуга үстіне қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады да кептіріп қойылады. Нуга осы қаңылтырдан қағаз төселген астаушаларға салып оралады.

Бір килограмм нугаға 554,7 грамм қант, 277,3 грамм сірне, 32,4 грамм белок, 69,3 грамм курага немесе жүзім, 92,4 грамм бадам, 0,35 грамм лимон майы, 0,2 грамм сафлор және 46,2 грамм ұн жұмсалады.

Мұның бір килограмында кемінде алпыс данасы болады. Ылғалдылығы - 9 процент, ыдысқа салғандағы салмағы - 5 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - бір ай.

Мандарин нугасына мандарин эссенциясын қосып хош иісі шығарылады және ол сұйылтылған карминмен боялады.

  Жарияланған-2016-02-29 14:53:58     Қаралды-900

Мәлімет сізге көмек берді ма

КОНЬКИ ТЕБУ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН

...

Көк мұз үстіндегі ұстараның жүзіндей коньки самғау кімді болса да елеңдетпей қоймайтыны баршаға аян сезім.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӨРІК КӘМПИТІ (пастила)

...

Піскен өріктер жуылып, сүйектерінен ажыратылады. Аздаған суға салынып, пісіріледі де ысқылап електен өткізіледі. Ботқа сияқты алынған масса өлшеніп, салмағы сондай қант қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРБАН АЙТ

...

Ораза айттан кейін жетпіс күн өткен соң «Құрбан айт» мерекесі басталады. Бұл мерекенің «Құрбан айт» аталуының себебі - осы айтта құрбандық шалынады. Ораза айттағыдай, кұрбан айттың алғашқы күні мұсылмандар мешітке немесе алдын ала белгіленген бір орынға ж

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ФРИЗБЕН НЕ БЕЗЕНДІРЕДІ?

...

Афина Акропольдегі әйгілі грек ғимараты Парфенон скульптуралық фризбен безендірілген. Үйдің ішкі не сыртқы қабырғасының мүсіндермен не бояумен...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМА, ӨРІК, ЖҮЗІМ КЕПТІРУ

...

Алма кептіру үшін тек піскендері ғана іріктеледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЗАҚТАРДА ҚОЙ-ЕШКІГЕ ҚАТЫСТЫ ЫРЫМДАР МЕН ТЫЙЫМДАР

...

Қазақ сенімінде төрт түлік те аса киелі жануарлар санатында. Кез-келген малды сол түліктің қарасы ауылдан ұзаған соң ғана бауыздаған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »