ЛИМОН ЖӘНЕ МАНДАРИН НУГАСЫ
Категориясы: Тағам
Жүзім немесе курага мен бадам салынып, бұлғанған кәмпит массасы, яғни белокпен шайқалған қант-сірне шырыны осылай аталады. Өлшенетін етіп шығарылады.
Лимон және мандарин нугасын дайындау әдісі бірдей. Қандай заттар салып, қандай түске боялатынына қарай ғана айырмашылығы бар. Қант-сірне шырыны 115-125 градусқа дейін қайнатылады. Белок қосылған қант-сірне де ахали-алва дайындағандай етіп жасалады. Бұлғанған массаға бояу, эссенция, бадам, жұқалап кесілген курага немесе жүзім қосып, бәрі мұқият араластырылады. Дайын массаны салқындату үшін ол арнаулы столға жайылады. Оған алдын ала бидай ұны себіліп қойылады. Содан соң ол салмағы шамамен 2-3 килограмм болатындай етіліп бөлінеді де, аздап ұнға аунатып алынады. Бұдан кейін қалыңдығы 20-25 миллиметр етіліп жайылады. Сол жұқа қабаттың ұзына бойына бұдыры бар оқтаумен ойықтар салынады. Қабаттар кептірілгеннен кейін ені 40-45 миллиметрдей жолақтарға бөлінеді немесе қалыңдығы 10-13 миллиметр, ені 35 х 35 мм етілігі тілінеді. Кесілген нуга үстіне қағаз төселген қаңылтыр табақтарға салынады да кептіріп қойылады. Нуга осы қаңылтырдан қағаз төселген астаушаларға салып оралады.
Бір килограмм нугаға 554,7 грамм қант, 277,3 грамм сірне, 32,4 грамм белок, 69,3 грамм курага немесе жүзім, 92,4 грамм бадам, 0,35 грамм лимон майы, 0,2 грамм сафлор және 46,2 грамм ұн жұмсалады.
Мұның бір килограмында кемінде алпыс данасы болады. Ылғалдылығы - 9 процент, ыдысқа салғандағы салмағы - 5 килограмм, ең ұзақ сақталатын мерзімі - бір ай.
Мандарин нугасына мандарин эссенциясын қосып хош иісі шығарылады және ол сұйылтылған карминмен боялады.
Жарияланған-2016-02-29 14:53:58 Қаралды-2310
ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДЕН ЖАСАЛҒАН ЦУКАТТАР

Жемістер мен жидектер жуылып, елекке салынады да сорықтырылып, содан кейін шырынға қосылып дайын болғанша қайнатылады.
ҚАУЫН СІЛІКПЕСІ

Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да шырыны сығып алынады. Суға қосып қант шырыны қайнатылады.
АРАЛДАР ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛҒАН?

Егер судың мөлдірлігі тап ауа сияқты болса, онда кемемен жүзіп келе жатып тереңдегі небір тау жоталары мен шатқал шыңдарды, тіп-тік құлама жартастарды көруге болар еді.
ТӘТТІМБЕТ

Тәттімбет Қазанғапұлы (1815-1862) - шертпе күйдің негізін қалаған классик күйші-сазгер. Ол Қарағанды облысындағы Мыржық тауының бойында дүниеге келген. Ол жастайынан өнерлі ортада өскен. Оның ата-бабаларының ішінде кемеңгер билер, ақылды шешендер, қалжыңқ
АЛХОРЫ КӘМПИТІ (пастила)

Піскен алхоры жуылып, сүйектері алынады, эмальды кастрюльге салынып, үздіксіз араластырыла отырып, қоюлана бастағанша қыздырылады.