UF

ОДАҢ ОЙЛАСЫ

Категориясы: Тағам


Шайқалған кәмпит массасынан тұратын тағам осылай деп аталады.

Ойланы әсемдеуге арналған шикізат арнайы өңдеуден өткізіледі, яғни жүзім іріктеледі, жуылады, кептіріледі, цукаттар өн бойына тілінеді, қара алхоры қайнаған сумен шарпылады, сүйектерінен арылтылады және шағын қазанға салынып, қант шырыны қосылып қайнатылады. Қара алхорыны қайнатып алатын қант шырыны үшін 3 килограмм құм шекер, 0,3 килограмм қант шырыны және 0,62 килограмм су (бір қайнату үшін) керек. Қара алхоры ыстық шырынға салынып, араластырылады да металл сүзекімен сүзіп алынады. Қалған қант шырыны массаны қайнату үшін пайдаланылады.

Қант шырыны мен сірнеден тұратын шырын температурасы 115-125 градусқа жеткенше және карамель массасына жақындағанша қайнатылады.

Шырынды қайнатумен бір мезгілде жұмыртқаның ақ уызы шайқалады яғни жұмыртқаның аң уызы қосылған қант-сірне шырыны ахали-алва жасағандай дайындалады. Шайқау аяқталар алдында массаға эссенция және массаның біраз бөлігіне (1/3) сары бояу ерітіндісі қосылады.

Дайын масса алдын ала ұн себіліп қойылған столға салынып, салқындатылады. Содан соң оны бөлу процесі басталады. Массаның 400 грамнан келетін әр бөлегі шұңғыл металл формаларға салынады. Форманың түбіне алдын ала қағаз төселеді және ңара алхорымен, цукатпен, жүзіммен әсемделеді. Сонда төменгі қабаты ақ, ортасындағысы сары, жоғарыдағы қабаты тағы да ақ болып шығады.

Салқындатылған тағам формадан алынады да, қағазынан босатылып, қағаз төселген астаушаларға салынады.

Бір килограмм ойла жасауға 614,8 грамм құм шекер, 318,5 грамм сірне, 33,8 грамм жұмыртқаның ақ уызы, 9,6 грамм жүзім, 19,3 грамм жоғары сортты ұн, 0,02 грамм сары бояу, 1,9 грамм лимон эссенциясы, 30,9 грамм қара алхоры және 33,8 грамм цукат жұмсалады.

Одаң ойласы төрт бұрышты болады. Үш қабат ұсақ кристалды заттардан тұрады. Беті қара алхорымен, жүзіммен және цукатпен әсемделеді. Ылғалдылығы – 8-10 процент.

  Жарияланған-2016-03-01 11:47:20     Қаралды-1149

Мәлімет сізге көмек берді ма

ДІРІЛДЕКТІ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?

...

Үйітіліп, әбден тазартылған сиырдың сирағы бірнеше бөлікке бөлінеді де кастрюльге салынып, су құйылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАМИМ ИБН БАХР

...

IX ғасырдың басында Араб халифатының өкілі Тамим ибн Бахр Кимек (Қимақ) қағандығына саяхат жасайды. Түркі тілдес кимектер Шығыс және Орталық Қазақстан жерін, Ертістің орта алабын мекендеген. Тамим ибн Бахр Ұлы Жібек жолында орналасқан белгілі Тараз қаласы

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛАҚТЫ БАТ-БАТ

...

Құлақты бат-бат - негізінен, құмды мекендейтін жануар. Інін қатты жерден 1 метрге дейінгі тереңдікте қазады. Қауіп төнсе, құмға кіреді де, басын шығарып, ештеңе байқалмаса, суырылып кете береді. Кейде аяқтарын тарбитып, денесін ширықтырып, аузын кең ашып,

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Су әлемінің балықтары-бүрікпебалықтары-мергендері

...

Бүрікпебалықтар - суды бүркіп шашу қабілетімен ерекшеленетін алабұға тәрізді жасақтың Toxotidae көптипті тұқымдасының шынтақ иық балықтар. Егер табиғат теңіз жыртқыштарын интеллект деп бөлгенде және әркімге өзіне кәсіп таңдауға мүмкіндік бергенде, онда б

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕТБҰҒА КҮЙШІ МЕН ЖОШЫ ХАН ТУРАЛЫ АҢЫЗ

...

Шыңғыс ханның Жошы деген баласы жабайы құлан аулап, өзін қаумалаған нөкер серіктерінен тым ұзап кеткенін сезбей де қалады. Ханзада жүйткіген құландарды өткір жебемен дәл көздеп құлата береді, оның жүрегінде бейшара жануарларға деген аяушылық болмайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЧИЛИ АРХИПЕЛАГЫ

...

Оңтүстік Чили жағалауын қуалай жатқан аралдар жүйесінің жалпы аты.

ТОЛЫҒЫРАҚ »