НАУАТ (кинза шекері)
Категориясы: Тағам
Жіпке ілінген ірі, жылтыр, мөлдір келетін қанттың бір түрі. Оны жасау үшін құмшекер және қосымша материал ретінде ақ жіп пайдаланылады. Ашық қазанға құмшекер салып, су (қанттың 40 процентіндей) құйылады да әбден араластырып, қант ерітіндісі шамадан аса қаныққанша қайнатылады. Содан соң отты басып, көбігі алынады. Шырынды қант емес заттардан көбігі арқылы жақсырақ тазарту үшін жұмыртқа (суға алдын ала әбден езілген) қосылады. Содан соң қоспаны қайнатып, көбігін тағы да алып тастайды.
Арнаулы қазанға 3-4 қатар етіп параллель жіп керіледі. Оның ұштары арнаулы желіммен желімделіп тасталады. Қайнаған шырын осы қазанға құйылады, сөйтіп беті кебірсігенше бір сағаттай ұстап, содан соң арнайы қақпақпен жауып, үш тәулік қоя тұру керек. Осы уақыт ішінде жіптің бойына кристалдар түзіледі.
Үш тәуліктен соң қазанның қақпағын ашып, оның түбінде қалған шырынды (сиропты) жайлап құйып алады. Ол ұннан кондитерлік тағамдар жасауға пайдаланылады.
Содан соң сахароза кристалдарынан жіп алынып тасталады да, науат столға жайылып кептіріледі.
Бұндай бір килограмм науат жасау үшін 2,474 грамм қант, 2,36 грамм жіп керек.
Жарияланған-2016-02-22 17:45:17 Қаралды-7305
БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ҮГІЛГІШ ҚАТТАМА
Ұн мен қант араластырылып, кесек-кесек күйінде сарымай немесе маргарин, жұмыртқа (бір жұмыртқа ақ уызы бетіне жағуға қалдырылады), ванилин немесе ұсақ көзді үккішпен үгілген лимон цедрасы
ҚЫЗЫЛ ЖӘНЕ АЛТАЙЛЫҚ ДОЛАНА
Гүлдерінде эфир майлары, холин және ацетилхолин, хлороген қышқылдары бар.
АЛГЕБРА ҒЫЛЫМ РЕТІНДЕ
Алгебра ғылым ретінде – бөлімдер мен ұғымдардың пайда болу тарихы, жіктелуі.
АЛВАХАЗИ
Қайнатылған ара балынан түрліше, яғни сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. етіп жасалған кәмпит осылай аталады. Түсі жібектей жылтыр реңді, ашық сары болады.
АТАҚТЫ ХИМИКТЕР
Химия ғылымын зерттейтін және түрлі химиялық реакциялар мен химиялық заттармен жұмыс істейтін адамды химик деп атайды.