ЖАЙЫҚ ӨҢІРІ
Категориясы: Табиғат
Еліміздің солтүстік-батысындағы екі өзен аралығын алып жатқан аймақты қазақтар ежелден Еділ-Жайық өлкесі деп атап келген. Мұнда Жайық өзенінің орта ағысынан бастап Каспий теңізіне құяр сағасына дейінгі телімі ел аумағында ағады. Жайық өзенінің ел аумағындағы ұзындығы 900 шақырымға жуық. Ол Батыс Қазақстан және Атырау облыстарының жерін басып өтеді. Жайық бастауын Ресейден (Орал тауынан басталады) алып, Каспийге құяды. Қазақстан аумағында оның 30-ға жуық салалары және Ор, Сақмар, Елек, Шаған. Өлеңті, Бұдарты, Көлдіғайтты және Көшім, Бағырлысай, Бақсай атты тармақтары бар. Ел аумағында өзеннің кейбір тұсының ені 800 метрге дейін жетеді.
Орал мен Атырау қалаларының аралығында өзен арқылы кемелер қатынасады.
Суы мол болғандықтан балықтың түрлері де көп. Онда дүние жүзіне әйгілі бекіре, қортпа, шоқыр, көксерке, сазан, қаракөз, табан, шортан, жайын және т.б. тіршілік етеді.
Өзеннің суы мол болғандықтан және далалы, шөлейтті жерлермен ағуына байланысты оның алабында көптеген каналдар мен бөгендер, су жүйелері салынған.
Жарияланған-2015-11-25 17:26:31 Қаралды-4302
САРЫАРҚА ҚАТПАРЛЫ АЙМАҒЫ

Сарыарқа қатпарлы аймағы - Азиядағы дербес ірі геологиялық құрылымдардың бірі.
АЛТЫН - КҮМІС ТАС ЕКЕН, АРПА - БИДАЙ АС ЕКЕН

Қазақтың дәстүрлі дастарқанында күріш, бидай, жүгері, тары сияқты дән азықтарынан дайындалатын тағамдар өте мол, бұл тағамдар витаминге бай, организмге сіңімді келеді.
ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ

Терең табаға қант салынып, жақсы жанып жатқан отқа қойылады. Ол ашық қоңыр түске енгенше қыздырылып, жаңғақ дәндері қосылады да бәрі жақсылап тез-тез араластырылады.
АЛМА СТРУДЕЛІ

Бадам және жүзім араластырылған алма повидлосын арасына қабаттап салған қамырдан жасалған тағамды алма струделі дейді.
ЕРТІС БОЙЫ

Ертіс бойы өңірі Қазақстанның солтүстік-шығысымен ағатын еліміздегі ең ұзын өзен (1698 км) - Ертіс алабын алып жатыр. Ертіс бойында Шығыс Қазақстан және Павлодар облысы орналасқан. Қытайдан бастау алатын (Зайсан көліне дейін «Қара Ертіс» дейді) бұл өзен е