UF

ҚОЖАҚАТ – ДЕНЕГЕ ҚУАТ

Категориясы: Өсімдікті


ҚОЖАҚАТ –  ЕЖЕВИКА

Қожақат – биіктігі 1-3 метрге жуық жартылай бұталы өсімдік. Сабағы жерге төселіп өседі, немесе тік өсіп барып майысып тұрады. Бүкіл бойы тікенекті. Жапырақтары қауырсын тәрізді, сағақтары ұзын, 3-5 жапырақшалардан тұрады. Шеттері ара тісті, пішіні жұмыртқа тәрізді, екі жағында да түктері бар. Гүлдері ақ, ірі, гүл тәжісінің жапырақшалары да, гүл тостағаншасының қалақшалары да бес-бестен. Жемісі бірнеше сүйегі бар қара дәндерден тұрады. Өзен жағаларында, төбелердің басында, бұталардың арасында, жол жиектерінде өседі. Маусым-шілде айларында гүлдейді. Дәрілік мақсат үшін есімдіктің жапырағын гүлдеген кезінде, ал жемісін піскен кезінде жинап алады. Құрамында глюкоза, фруктоза, сахароза, аскорбин кышқылы, каротин, Е витамині, органикалық қышқылдар, илік заттар бар.

Халық арасында қожақатты жалпы іштің өтуіне және дизентерияға (қантышқаққа) қарсы пайдаланады. Өсімдіктің тер шығаратын, қабынуға қарсы әсер ететін қасиеттері бар. Сондықтан оны жұтқыншақ бездері қабынғанда, тамақ ауырғанда, тіс түбінің еттері босағанда ауыз, тамақ шайқау үшін пайдалануға болады. Бұған қоса өсімдіктің нервті тыныштандыратын, денеге қуат беретін қасиеті де бар. Онымен асқазан жарасын, ішектің қабынуын, шемен ауруларын емдеуге де болады.


Қолдану тәсілі. Диабетті емдеу үшін шағанның, дала қырықбуынының, қожақаттың және дәрілік шүйгіншөптің бір-бір бөлігін тең мөлшерде алып араластырады. Осы қоспаның 6-8 грамын қайнап тұрған 1 литр суға салып тұндырады да, ыстықтай да, салқындай да шетінен ұрттап іше береді.


Сулы тұнба жасау тәсілі: өсімдіктің 20 грамын алып қайнап тұрған 1,5 стакан суға салады да 20 минут тұндырады, сонан соң оны жарты стаканнан күніне 3 рет ішеді.

Ішек қабынғанда қожақаттың екі бөлігін, қырмызы гұлдің 1 бөлігін алып бір-біріне арластырады. Бұдан кейін осы қоспаны қайнап тұрған 1 стакан суға 4 шай қасықтан келетіндей етіп салып әзірлейді де, 20 минут тұндырады, сонан соң оны жарты стаканнан күніне 3-4 рет ішеді. 

  Жарияланған-2016-07-14 15:32:16     Қаралды-4327

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТАУ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Бәрінің сыры - жер қыртысында. Ол ешуақытта да тыныш жатпайды: кейде дір-дір сілкініп, бетіндегінің бәрін бір шайқап өтеді; кейде төмен ойысып, ал кейде қатпар-қатпар жиырыла қалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИАТЛОН ТАРИХЫНАН

...

Биатлон ... «атлон» грекше «күрес» деген сөз. Биатлон жарысы кезінде спортшылар шаңғымен сырғанап және мылтықпен нысанына көздеп атып өнер көрсетеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Ағаш бақасы өзінің тәнін қатырады

...

Бұндай білгірлік Аляскада жай қажет. Ауаның температурасы төмендеген кезде бақаның қимылдауы қиынға соғады. Осы кезде ол өзін жай ғана қатырады, осы ретте ол тірі күйінде қалады. Ол демалмайды, бірақ жасушадағы сироп тәрізді сұйықтық қатпайды, ол сұйық кү

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БРУНСЛИ ПЕЧЕНЬЕ

...

Тазаланған бадам шоколадқа қосылып, әбден ұсақталғанша үккішпен үгіледі. Жұмыртқаның ақ уызына қант қосылып, жақсылап шайқалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСҚАБАҚТАН, АЛМАДАН ЖӘНЕ ҚАУЫННАН ЖАСАЛҒАН САЛАТ

...

Асқабақ ұсақталып туралады да балмен араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛГЕБРА ҒЫЛЫМ РЕТІНДЕ

...

Алгебра ғылым ретінде – бөлімдер мен ұғымдардың пайда болу тарихы, жіктелуі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »