АЛМАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
Категориясы: Тағам
Піскен алмалар жуылып, шағын бөліктерге бөлінеді, кастрюльге салынып, үстіне аздап су құйылады да үздіксіз араластырыла отырып, қайнатылады. Содан соң тесігі жиі елекке салынып, ботқасы сығылып алынады да шырыны қоюланғанша қайнатылады. Қант қосып, үздіксіз араластыра отырып қоюландырылады. Дайын болған кәмпитке туралған жаңғақ дәндерін салуға болады. Жұқа табаға алдын-ала май жағылған пергамент төселеді. Оның үстіне ыстық кәмпит жағылады. Біркелкі жылы духовкаға қойылып, баяу кептіріледі. Жақсы кептірілген кәмпиттің қағазы алынып, қабаттап оралады да таза банкіге салынады.
Бұған 2 килограмм алма пюресі, 250 грамм қант жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-11 14:58:59 Қаралды-2269
ҚЫПШАҚТАР
Қыпшақтар - түркі тілдес тайпалар. Қыпшақтар VII ғасырдан бері белгілі. Қимақтармен X ғасырға дейін тығыз қатынаста болып, олардың тайпалық одағына, кейіннен мемлекетінің құрамына кіреді.
СҮТТЕН ЖАСАЛАТЫН ҰЛТТЫҚ ТАҒАМДАР
Төрт түлік малды тіршілік-тынысына тірек еткен көшпелілер кәдуелгі сүттен небір тамаша тағамның түріп жасай білген.
АЙДЫ КЕМІРІП ҚОЙҒАН ҚАЙ МЫҚТЫ?
Баяғы замандардан бері адамдар көктегі Айдың неге кейде толып, дөп-дөңгелек боп тұратынын, ал кейде кеміп, жартысы ғана қалатынын, тіпті, жұқарып...
ТҰТ АҒАШЫНЫҢ ПАЙДАСЫ
Тұт ағашының жидегін жеуге болады. Жапырағында, қабығында илік заты көп. Жидегінің құрамында қант көп болады, жеуге келеді.
ЖЕТІСУ
Жетісу - тарихи-географиялық аймақ. Солтүстігінде Балқаш көлімен, шығысында Жетісу (Жоңғар) Алатауымен, оңтүстік және оңтүстік-батысында Тянь-Шань жоталарымен шектеседі. Ал батысы Бетпақдалаға ұласады.