ЖАҢҒАҚ ТҮТІКШЕЛЕР
Категориясы: Тағам
Бұл - арасына жаңғақ салынған тоқаш қамырынан жасалған тағам.
Қамыр дайындау үшін сарымай мен қаймақ 8-10 градусқа дейін салқындатылады. Бұдан соң май 2-3 минуттай ерітіліп, жақсылап қолмен сығымдалады да қаймақпен араластырылады. Дайын болған массаға ұн араластырылып, қамыр иленеді. Қамырдың илеп болғандағы температурасы 12-15 градус, ылғалдылығы 26-28 процент болуы керек. Оның ішіне салатын заттар былайша әзірленеді. Жармаланған грек жаңғағы микс-машинада құм шекермен және балмен (бал тек сұйық күйінде ғана алынады) араластырылады да содан соң дәм қабық қосып, бәрін әбден араластыра отырып иленеді. Ішіне салатын заттардың ылғалдылығы 8-11 процент болуға тиіс. Дайын болған қамырдың әрбір бөлігінің салмағы 40 грамнан келетіндей етіліп бөлінеді. Әр бөлік бір жағы жалпақтау, екінші жағы жіңішкелеу етіліп жайылады. Қамырдың жалпақтау жағына ішіне салатын заттардың 30 грамы салынып, түтікше сияқты етіп оралады. Түтікшеге жұмыртқаның сары уызы жағылып, маймен майланған қаңылтыр табақшаларға салынып, температурасы 200-230 градус пеште 25-35 минут бойы пісіріледі.
Піскеннен кейін салқындатылады. Салқындаған түтікшелер қағаз төселген астаушаларға салынады.
Бір килограмм түтікшеге 431,9 грамм жоғары сортты ұн, 196,3 грамм қаймақ, 123,7 грамм сарымай, 196,3 грамм грек жаңғағының дәні, 157,1 грамм құм шекер, 39,3 грамм бал, 2,4 грамм дәм қабық және жағу үшін 39,3 грамм жұмыртқаның сары уызы жұмсалады.
Түтікшенің формасы өз атына сай, ішінде міндетті түрде грек жаңғағы бар, екі ұшы жабық, сырты жылтыр, күңгірт сары түсті, дәмі осы тағамның өзіне тән болуға, дәм қабық иісі шығып тұруға тиіс. Ылғалдылығы - 9 процент.
Жарияланған-2016-03-01 15:34:10 Қаралды-2314
ИТСИГЕК

Итсигек – биіктігі 90 сантиметрге жуық, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік. Тамыры жуан, 6-7 метр тереңдікке дейін кетеді.
ГРАВЮРА ҚАЛАЙ ЖАСАЛАДЫ?

Гравюра - бетін белгілі бір өрнек салынған ағаш тақтайдан көшірілген бедер сурет. «graver» - французша бірдеңені ою, нақыштау деген сөз.
МАЛАЙСАРЫ БАТЫР

Малайсары (шамамен 1700 жылы дүниеге келген, 1756 жылы қайтыс болған) - Орта жүздің батыры әрі биі. Шыққан тегі - Орта жүздің арғын тайпасының бәсентиін руынан. Акесі Тоқтауыл - батыр, балуан болған кісі.
ӘЛЕМНІҢ БЕСІНШІ МҰХИТ, ОЛ ҚАНДАЙ МҰХИТ?

Дүние жүзінде Атлант, Тынық, Үнді, Солтүстік Мұзды мұхиттардан басқа және олардың бәрінен де үлкен бір мұхит бар.
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ЖАРЫҚ ПЕН КӨЛЕҢКЕ

Мынау Рембрандтың «Әулие әулет» атты картинасының көшірмесі. Жартылай қараңғы шағын бөлме. Сол жақта төбеде әлде бір мүйістен күн көзінің сәулесі түсіп тұр. Ол жас әйелдің беті мен құндақтағы сәбиге шашырапты.
Жыландар өз денелерін жей алады

Жыландар күйзеліске ұшырай алады және сондай жағдайда олар тамақтануы тиіс. Бірақ, олар үнемі олжаларын жей бермейді. Жыландар салқын қанды, бұл деген олардың дене температурасын реттей алатын жағдайда еместігін білдіреді. Олардың жылынуы үшін сыртқы ж