ЖАҢҒАҚ ТҮТІКШЕЛЕР
Категориясы: Тағам
Бұл - арасына жаңғақ салынған тоқаш қамырынан жасалған тағам.
Қамыр дайындау үшін сарымай мен қаймақ 8-10 градусқа дейін салқындатылады. Бұдан соң май 2-3 минуттай ерітіліп, жақсылап қолмен сығымдалады да қаймақпен араластырылады. Дайын болған массаға ұн араластырылып, қамыр иленеді. Қамырдың илеп болғандағы температурасы 12-15 градус, ылғалдылығы 26-28 процент болуы керек. Оның ішіне салатын заттар былайша әзірленеді. Жармаланған грек жаңғағы микс-машинада құм шекермен және балмен (бал тек сұйық күйінде ғана алынады) араластырылады да содан соң дәм қабық қосып, бәрін әбден араластыра отырып иленеді. Ішіне салатын заттардың ылғалдылығы 8-11 процент болуға тиіс. Дайын болған қамырдың әрбір бөлігінің салмағы 40 грамнан келетіндей етіліп бөлінеді. Әр бөлік бір жағы жалпақтау, екінші жағы жіңішкелеу етіліп жайылады. Қамырдың жалпақтау жағына ішіне салатын заттардың 30 грамы салынып, түтікше сияқты етіп оралады. Түтікшеге жұмыртқаның сары уызы жағылып, маймен майланған қаңылтыр табақшаларға салынып, температурасы 200-230 градус пеште 25-35 минут бойы пісіріледі.
Піскеннен кейін салқындатылады. Салқындаған түтікшелер қағаз төселген астаушаларға салынады.
Бір килограмм түтікшеге 431,9 грамм жоғары сортты ұн, 196,3 грамм қаймақ, 123,7 грамм сарымай, 196,3 грамм грек жаңғағының дәні, 157,1 грамм құм шекер, 39,3 грамм бал, 2,4 грамм дәм қабық және жағу үшін 39,3 грамм жұмыртқаның сары уызы жұмсалады.
Түтікшенің формасы өз атына сай, ішінде міндетті түрде грек жаңғағы бар, екі ұшы жабық, сырты жылтыр, күңгірт сары түсті, дәмі осы тағамның өзіне тән болуға, дәм қабық иісі шығып тұруға тиіс. Ылғалдылығы - 9 процент.
Жарияланған-2016-03-01 15:34:10 Қаралды-3153
БҮЛДІРГЕН ПЮРЕСІ ҚОСЫЛҒАН КҮРІШ

Тазартылып, жуылған күріш суға салынады. Ол шала пісіріледі де сүт құйылып, әбден қайнатылады. Үстіне сарымай салынады.
ТАРЫ ТАЛҚАНЫ

Тарыны талқандап, сары-маймен, қант ұлпасымен араластырып, бұлғау керек. Бұл тағам көбінесе шай дастарқанына қойылады.
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ЭСКИЗ

Біз бұрын суретші болашақ шығармасына керек кейбір нәрселердің тездетіп сырт нобайын түсіріп алатынын білетінбіз. Ондай суреттер әлгіндей нәрсені көріп тұрып, көз бе көз салынатын.
LEGO-НЫ КІМ ОЙЛАП ТАПТЫ?

Балаларға арналған ең танымал құрылыс жиынтығының әкесі даниялық ағаш ұстасы Оле Кирк Кристиансен...
ОТТЕГІ ҚАЙДАН КЕЛЕДІ ЖӘНЕ ОЛ НЕ ҮШІН ҚАЖЕТ?

Оттегі - жер бетіндегі ең көп таралған химиялық элементтердің бірі.