UF

КАРЛҰҚТАР

Категориясы: Тарих


Қарлұктар - түркі тілдес тайпалар. Бұл тайпа туралы алғашкы деректер б.з.-дың V ғасырынан белгілі. Қарлұқ кағандығы (766-940 жж.) VIII ғасырда Жетісу жеріне ойысып, 940 жылға дейін өмір сүрген. Қарлұқтар қазақ керін - Жоңғар Алатауынан осы күнгі Оңтүстік Қазақстан облысына дейінгі аралықты жайлаған. Қарлұқ жерінің үлкен болғаны сонша, оны батысынан шығысына қарай кесіп өту үшін сауда керуені 30 күндей уақыт жүреді екен. Мұны араб саяхатшысы ибн Хаукал жазып кеткен.

Қарлұк билеушілері ежелгі Тараз бен Суяб қалаларын өздеріне астана еткен. Қарлұқ көсеміне «жабғу» лауазымы берілген. Олардың негізгі кәсібі көшпелі мал шаруашылығы болған. Жылқы, қой, ешкі, сиыр, түйе малдарын ұстаған. Халықтың кейбір бөлігі егіншілікпен айналысып, арпа, тары, бұршақ, атбас бұршақ өсірген. Өзге халықтарға қарағанда, бақша өсіруді жетік менгерген. Сонымен қатар сауда-саттық жасап, қолөнер кэсібіне де көңіл бөлген.

Қарлұқ елінде 25 қала мен қалашықтар тұрғызылган, оның ішінде: Исфиджаб қазіргі Сайрам), Тараз, Құлан, Мерке қалалары бар. Олар Ұлы Жібек жолының бойында орналасып, Оңтүстік Қазақстан және Жетісу өңірінің экономикалық және мәдени дамуына, қалалардың гүлденуіне, сауда-саттықтың өркендеуіне ықпал еткен.

  Жарияланған-2015-11-12 15:05:12     Қаралды-4287

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЛТАЙ АЙМАҒЫ

...

Алтай аймағы, негізінен, Шығыс Қазақстан облысы аумағын алып жатыр. Жер бедерінің басым бөлігі таулы-қыратты келеді. Оның солтүстік-шығыс шекарасы Алтай тауларының Көксу, Қатын, Көкжота, оңтүстігі — Сауыр-Тарбағатай, Сарымсақты, Нарын, Күршім, батысы Қалб

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АВАРИЯНЫ ТУҒЫЗАТЫН КАНДАЙ СЕБЕПТЕР БАР ЖӘНЕ ОНЫ ЖОЮ?

...

Авария (апат) — өндірістік процестің бұзылуын туғызатын, машинаның, агрегаттың істен шығуы немесе адамдардың өмі рі мен денсаулығына қауіп төнуіне байланысты тоқтатылуы. Ірі өндірістік апаттарында өнеркәсіп орындарында, транспортта немесе басқа да халық ш

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАУ ЖӘНЕ МАРИНАДТАУ ҚАРАПАЙЫМ РЕЦЕПТІЛЕР

...

Негізінде қияр ағаш кеспектерге тұздалады. Тұздалатын қияр үстіне құйылатын тұздық бөлек дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫМЫЗ АШЫТУ ЖАЙЛЫ ӘҢГІМЕ

...

Қымыз дайындау үшін ең алдымен сауын биелерін іріктей білу керек. Сауылатын бие сақа бие, қулық бие, қысырақ бие деп үшке бөлінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ ҚОСЫЛҒАН КҮНБАҒЫС КӘЗИНЕГІ

...

Бұл - әбден қайнатылған бал-шекер шырынымен араластырылған күнбағыс дәнінен әзірленген, төрт бұрышты немесе қиғаш төрт бұрышты тәтті тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУҒА ЖҮЗУ СПОРТ ТАРИХЫНАН

...

Суда жүзіп жүрген адамдарды бейнелейтін сурет осыдан 25 ғасыр бұрын салынған, ол Ливия шөлінен табылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »