ҚҰЙРЫҚ-БАУЫР: ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ
Категориясы: Тағам
Қойдың құйрық майы мен бауыры салқын сумен жуылып, тазартылады. Содан соң қазанға су құйылып, отқа қойылады. Су шым–шым қызған кезде қазанға құйрық май салынып қайнатылады. 15 минуттай қайнағаннан кейін бауыр, тұз, бұрыш, сарымсақ салынады да қазанның қақпағы жабылып, құйрық пен бауыр әбден піскенше одан әрі қайната беріледі. Піскеннен кейін құйрық бір бөлек, бауыр бір бөлек ыдысқа түсіріп алынып, суытылады. Өйткені тоңазыған құйрық та, бауыр да тез әрі оңай кесіледі.
Құйрық та, бауыр да жұқа әрі үш бұрыштап қиялап кесіледі. Дастарқанға жайпақ ыдысқа салынып әкелінеді. Ол үшін бір тілім бауырдың үстіне бір тілім құйрық салынады. Әсемдік үшін бетіне көк жуа, аскөк себуге болады.
Құрамы: 600 грамм бауыр, 200 грамм құйрық май, 1 түйір көк жуа, бір шай қасық аскөк, бір бадана сарымсақ, асуға арналған су құйрық пен бауыр еркін батып жататындай, ал тұз бен бұрыш татымына қарай.
Жарияланған-2016-05-27 13:50:20 Қаралды-11686
ШЫҒЫС АЛУАСЫ
Табаға қалыңдығын 3-4 сантиметрдей етіп ұн себеленеді де оқтын-оқтын араластырыла отырып, сәл қоңырқай тартқанша қуырылады.
ҚЫЗЫЛ БҰРЫШ – ТӘБЕТТІ ҚОЗДЫРАДЫ
Қызыл бұрыштың жемісін азғантай мөлшерде тамаққа салса, тәбетті қоздырады.
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ТҮПНҰСҚА
Біз картинаны не мүсінді көріп: «Бұл түпнұсқа ғой», - деп ерекше ізет білдіреміз.
ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – ҚАҚЫРЫҚ ТҮСІРЕДІ
Іле құртқашашы – биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры жуан, ақ түсті, көптеген қосымша тамырлары бар.
КӨЗІЛДІРІКТЕГІ ҚАНДАЙ ӘЙНЕК?
Адамдар шыныны мыңдаған жылдар бұрын жасай білген. Сонау ертедегі мемлекеттер - Ассирия, Вавилон, Ежелгі Египетте де шыны ісінің шеберлері жұмыс істеген.