UF

ШИЕ ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Шие - раушан гүлділердің алхоры тұқымдас тармағына жататын ағаш өсімдігі. Шие жемісінің құрамында В1, С витаминдері бар. 10-15% қант, органикалық қышқылдар болады. Шиенің қабығында 5-7% танинин заты бар, діңінен шие желімі ағады. Тұқымында май көп. Сондықтан шие бағалы жемісті өсімдік болып саналады. Көбінесе жемісін кептіріп, консерві жасап, тосап, компот, кисель, желе, сироп, шарап түрінде сақтауға болады.

Шиеден компот жасау. Піскен шие жемістерін таңдап алып, жеміс сағағын алып тастап, жуып, бұрын әзірлеп қойған банкаларға салып, қайнап тұрған қантты сиропты үстіне құяды (сироп жасау үшін 1 литр суға 500 г қант салып қайнатады). Банкалардың үстін қақпақпен бастырып, ыссылығы 50° суы бар кастрюль ішіне орналастырып (0,5 литрлік банкаларды 8 мин, литрлік банкаларды 10 мин, 3 литрлік банканы 30 мин қайнатып) стерилизациялайды. Сонан кейін банка аузын мықтап, ашылмайтын етіп жауып суытады.

Тұтас шиенің өзін сақтау әдісі. Пісу дәрежесіне қарай шиені сорттап алады. Жеміс сабағынан және ұрылып, зақымдалғанынан тазартады. Толық піспегенін алып тастайды. Тазартылып алынған шие жемістерін суық сумен бірнеше рет жуып, бұрын әзірлеп қойған баңкаларға салады. Банканы шайқап, шиені тығыздап орналастыру керек. Сонан кейін шие үстіне қайнап тұрған су құяды. Банкалардың аузына қақпақ жауып, ішінде 50° ыссы суы бар кастрюльге қойып стерилизациялайды. Егер банка 0,5 л болса - 8 мин, литрлікті - 10 мин, 3 литрлікті 30 мин қайнатады. Стерилизациялап болғаннан кейін банкалардың аузын ауа кірмейтіндей етіп жауып, суытады. Бұл әдіспен әзірленген шиені тосап, компот, кисель және варениктер жасауға пайдалануға болады.

Сүйексіз шие жемісі қалай сақталады. Жақсы піскен шие жемістерін таңдап адып, суық сумен жуып, жеміс сағағынан, сүйекшесінен айырады. Банкаларға толтырып, тығыздап салып, қайнап тұрған су құйып, аузын қақпақпен бастырып, ішінде 40° ыссы суы бар кастрюльге стерилизациялайды. Егер банкалар 0,5 литр болса 15 мин, литрлік болса 20 мин қайнатады. Стерилизациялап болғаннан кейін банкалардың аузын жақсылап жауып суытады. Осы жолмен сақталған шие жемісін вареник, джем, тұздық, пюре, компот, тосап жасауға, самсаны толтыруға қолданылады.

  Жарияланған-2016-04-11 16:45:26     Қаралды-7014

Мәлімет сізге көмек берді ма

Стайл әже: жаңа сәнді тренд

...

Ақ шаштар үнемі кәріліктің белгісі және сұлулықтың солуы саналып келді. Сол себептен әйелдерге оны әртүрлі тәсілдермен жасыруға тура келді. Бірақ, бүкіл дүне жүзі бойынша жас қыздар стереотипті жою керек деп шешіп, шаштың бұл түсін жаңа тренд етіп жасады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАЛБАҒАР МЕҢДІҚҰЛОВ

...

Малбағар Меңдіқұлов (1909-1986) - қазақ халқынан шыққан тұңғыш архитектура профессоры, Қазақстанның еңбек сіңірген сәулетшісі, Алматы қаласының тұңғыш бас архитекторы. Ол Орынборда дүниеге келген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫРҒИ

...

Қырғи - қаршыға тұқымдасына жататын жыртқыш құс. Оның түр-түсі де қаршығаға мейлінше ұқсас. Қырғидың дене тұрқы - 30-43 см, қанатын жайғандағы ұзындығы - 18-26 см, салмағы 120- 280 г. Ұябасары шәулісіне қарағанда кесектеу.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗЫЛҚҰМ ӨҢІРІ

...

Қызылқұм өңірі - Әмудария (Өзбекстан) мен Сырдария (Қазақстан) өзендері аралығын алып жатқан құмды алқап. Басқаша айтқан-да, солтүстік-батысы Арал теңізіне, оңтүстік-шығысы Өзбекстандағы Зеравшан аңғары мен Нұратаға ұласады. Қызылқұм кұмды алқабының аудан

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ПАШМАҚ

...

Бұл - әбден қайнатылған карамель массасынан жіп-жіңішке жіп сияқты етіп созылып жасалған, бір-бірінен оңай ажырайтын тағам. Түсі - ақ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САДАҚПЕН КӨЗДЕП АТУЫ

...

Англияның садақпен ататын әскери құрамалары 1627-1628 жылдарға дейін қызмет еткен деген тарихи дерек бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »