КИНЗА НОГУЛЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - кинза дәнінен жасалатын домалақ, томпақ формалы ақ түйіршіктер. Мөлшері шпан ядросындай. Қант шырыны мен ұнға шыланды.
Шырын сірке қышқылын қоса отырып, ылғалдылығы 10-12 процентке жеткенше қайнатылады. Кинза дәні айналып тұратын қыздыру қазанынан өткізіледі. Қазандағы кинза дәніне 5-6 минут сайын молдау етіп шырын тамызылып тұрады. Осы 5-6 минуттың ішінде тамызылған шырын кепкесін келесі тамшыны тамыза беруге болады. Шырын құйғанда оның арасында ұн себіліп тұрады. Бұл 1,5-2 сағатқа созылады.
Кинза ногулы тек қаңылтыр банкілерге ғана салынып, қақпағы қағаз лентамен желімдеп тасталады.
Бір килограмм ногул жасау үшін 900,2 грамм қант, 14,5 грамм кинза дәні, 96,8 грамм ұн, 5,8 грамм сірке эссенциясы қажет.
Кинза ногулының бір килограмында кем дегенде 500 данасы болады. Ылғалдылығы 5,5 процент, ыдысқа салғандағы салмағы 4 килограмм, алты айға дейін сақтауға келеді.
Жарияланған-2016-02-22 18:05:58 Қаралды-1858
ҚАРЫНДАШ НЕГЕ ЖАЗАДЫ?
Қарындаш дегенің қарапайым таяқша емес. Қарындаштың ішінде графит өзекше бар.
ҚАРАТОРҒАЙ
Қараторғай - өте тамаша әнші құс. Әр жылы көктемде қанатты достарымыз - қара- торғайларды ұя жасап қарсы алу дәстүрге айналған. Қараторғай Қазақстанның көп жерлерінде кездеседі. Ол жыл құстарының қатарына жатады.
ТАУ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?
Бәрінің сыры - жер қыртысында. Ол ешуақытта да тыныш жатпайды: кейде дір-дір сілкініп, бетіндегінің бәрін бір шайқап өтеді; кейде төмен ойысып, ал кейде қатпар-қатпар жиырыла қалады.
АЛТАЙ
Алтай тауы Қазақстанның шығысында және Ресей, Қытай, Моңғолия аймақтарында орналасқан. Ертіс өзенінен бастап, Аян тауларына дейін созылып жатыр. Ең биік жері - Мұзтау (Белуха) шыңы. Алтай - Қазақстанның ну орманды жері. Мұнда самырсын, балқарағай, майқара
БОТСВАНА МЕМЛЕКЕТТІ
Оңтүстік Африкадағы мемлекет. Британ ынтымағының мүшесі, 1966 жылға дейін Бечуаналенд аталды.