ҚАРА АЛХОРЫ САМБУГЫ
Категориясы: Тағам
Әбден жуылған қара алхорының үстіне салқын су қуйылып, бір-екі сағат қойылады да сол суға салынған күйінде бұқтырылып, қайнатылады. Дайын болған соң дәндерінен тазаланып, үккішпен үгіледі. Салқындаған пюреге құм шекер, жумыртқаның ақ уызы қосылады да әбден араластырылып, шайқалады. Алхорының қайнатпасына желатин мен лимон қышқылы қосылып, езіледі де, шайқалған пюреге сыздықдатып құйылады. Оны қую үстінде де масса үздіксіз араластырылып отырады. Тағам ыдыстарға салқындатылған соң салынады.
Бұл тағамды жасауға 400 қара алхоры, 160 грамм құм шекер, 20 грамм желатин, 2 грамм лимон қышқылы, 450 грамм су жумсалады.
Жарияланған-2016-03-15 18:10:47 Қаралды-2221
РЕПРОДУКЦИЯ ДЕГЕН НЕ?
Журнал мен кітап бетінен кейде суретшілердің картиналарын да ұшырастырамыз. Бірақ олар өнер туындыларының түпнұсқасы емес, репродукциялары ғана.
СУ ШАҢҒЫСЫ СПОРТЫ ТАРИХЫНАН
Су шаңғысы спортымен айналысушыларды кейде толқынмен жарысушылар деп атайды.
ЖАСАНДЫ СҮТ ӨЛГЕН АДАМНЫҢ ДЕНЕСІН ШІРІТПЕЙДІ
Өкінішке қарай, ауылда тұрып, сиыр ұстамасаң, осы күні дүкен сөрелерінен табиғи сүт сатып алу қиын.
НАУРЫЗ – КӨНЕ МЕЙРАМ
Бұл айда көшпелі елдің уміті мен күдігі кезек алмасып, итжығыс халде жүреді. Өйткені қыстан қиналып шыққан малдың бір борандық халі бар, оның өзін көтере алмауы кәдік.
ҚАМЫС
Қамыс - қияқ тұқымдасына жататын ең көп тараған өсімдік. Суда, ылғалды жерлерде өседі. Негізінен, 250-ден астам түрі белгілі, ал Қазақстанда оның 14 түрі бар. Ең жиі кездесетіні - көл қамысы немесе қоға. Оның биіктігі - 2,5 м-дей.