UF

МИЯМПҰР

Категориясы: Тағам


Інжірден жасалып, арасына грек жаңғағы салынған тағамды шығыста осылай атайды.

Ішіне салатын грек жаңғағының ортасынан қақ жарылып, бөлінгені ғана емес, одан да кішкентай бөліктерінің пайдаланылуы мүмкін.

Інжірді дайындау үшін ол салқын сумен жуылып, табақшаға жабысып қалмас үшін алдымен қағаз төселіп сэлынады. Інжір салынған қаңылтыр табақшалар пешке қойылады. Ол 140-150 градуста 8-10 минут бойы кептіріледі. Жемісті беті құрғағанша, ал өзі жеміс ішінде болатын ылғал буының әсерінен бөккенше кептіреді. Бөккен жемістің көлемі, бірсыпыра үлкейіп, түрі домалана түседі.

Пештен алынған інжір қаңылтырдан түсіріліп, 30-40 минут бойы салқындатылады. Содан соң оны одан әрі бөле беруге болады.

Інжірмен бір мезгілде грек жаңғағы да дайындалады. Оның қабығы аршылып, ішінде бүлінгендері кетіп қалмас үшін жақсылап іріктеледі.

Кептіріліп салқындатылган інжірдің әр жемісі пышақпен бір жерінен тілінеді. Тілгенде одан тек грек жаңғағының жартысы ғана өтетіндей етіледі. Жемістің ішіне грек жаңғағы барынша толтырылып салынады. Бірақ бұл кезде оның сырты бүлінбей, бүтін күйін сақтауы керек. Соған орай жемістің тілінген жерін білдірмей бітеп қоюға тырысу керек. Осылайша бөлу жұмысы аяқталады да тағам дайын деп есептелінеді.

Дайын тағам қағаз төселген ағаш жәшіктерге салынады. Жәшіктің мөлшеріне қарай жемістің таза салмағы 3-5 килограмм болады.

Миямпұр қаңылтыр ыдысқа, тек ерекше жағдайда, онда да құрғақ бөлмеде сақталатын болса ғана салынады.

Бір килограмм миямпұр жасау үшін 540,7 грамм інжір, 470,4 грамм грек жаңғағы жұмсалады.

Миямпұр домалақ немесе сопақ болады. Ылғалдылығы – 15-17 процент. Дайын тағамның 55-60 проценті інжір, 40-45 проценті грек жаңғағы болу керек. Бір килограмында 32-36 данасы болады.

Дайын тағам сақталатын бөлменің температурасы 14 градустан 18 градусқа дейін ғана ауытқуы мүмкін. Ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент аралығында болуы керек.

Осы шарттар сақталғанда дайын миямпұрды 15-20 күн сақтауға болады.

Миямпұрды дымқыл орында сақтаса, көгеріп кетеді, тым ұзақ сақтаса, жаңғақтағы май ашып кетеді.

  Жарияланған-2016-03-10 13:50:30     Қаралды-1732

Мәлімет сізге көмек берді ма

КӨЗІЛДІРІКТЕГІ ҚАНДАЙ ӘЙНЕК?

...

Адамдар шыныны мыңдаған жылдар бұрын жасай білген. Сонау ертедегі мемлекеттер - Ассирия, Вавилон, Ежелгі Египетте де шыны ісінің шеберлері жұмыс істеген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ЭСКИЗ

...

Біз бұрын суретші болашақ шығармасына керек кейбір нәрселердің тездетіп сырт нобайын түсіріп алатынын білетінбіз. Ондай суреттер әлгіндей нәрсені көріп тұрып, көз бе көз салынатын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ТҮТІКШЕЛЕР

...

Бұл - арасына жаңғақ салынған тоқаш қамырынан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫМКЕНТ НУГАСЫ

...

Кептірілген алма жақсылап іріктеліп, жылы сумен жуылады. Суы сорықтырылады. Содан соң пышағының диаметрі 4-5 миллиметр ет тартатын машинкадан өткізіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АДАМНЫҢ МІНЕЗ-ҚҰЛҚЫ МЕН ІС-ӘРЕКЕТІНДЕГІ ЖАҒЫМДЫ ҚАСИЕТТЕР

...

Адалдық - адам бойындағы кіршіксіз ақ, таза ниет, имандылық қасиет. Атам қазақ кейінгі ұрпақтың тәрбиесіне көп мән берген. «Кісінің ала жібін аттама» (яғни, ұрлық жасама), «өтірік айтпа», «біреудің ақысын жеме» деген сияқты тыйымдар арқылы балалардың адал

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚТАН ЖАСАЛҒАН РУЛЕТ

...

Бұл - ішіне жаңғақ салынып, қамырдан жасалған тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »