МІРЖАҚЫП ДУЛАТҰЛЫ (1885-1935)
Категориясы: Адамдар
Міржақып Торғай өңірінде өмірге келген. Әкесі Дулат сауатты адам болған. Міржақып кезінде қазакша-орысша білім алған. Ақындық дарыны ерте дамыған. Оның шығармашылығы аса бай. «Серке» газетінде жарияланған «Жастарға», «Біздің мақсатымыз» атты өлең, мақалалары ұлт қамын, ел және жер тағдырын кеңінен қозғайды. Өмір, уақыт талаптарына да батыл үн қосады. «Оян, қазақ!» кітабы (1909) отарлық езгіні айыптайды. Ұлт намысын, рухын көтеріп, жаңа өмір, жақсы тұрмыс жолындағы еңбекке шақырады.
Міржақыптың ақындығы «Азамат», «Терме» атты жинақтарынан терең көрінеді. Ақын өлеңдерінен («Қазақ жерлері», «Арманым», «Елім-ай», «Шәкірт», т.б.) қазақ халқын азаттыққа, теңдікке үндеу, оқуға, ғылымға тарту, еңбекке баулу айқын аңғарылады. «Бақытсыз Жамал» (1910) романында, «Балқия» (1922) пьесасында қазақ әйел, қыздарының тағдырлары суреттеледі.
М.Дулатұлы Абай, Ш.Уәлиханов, А.Байтұрсынұлылардың шығармашылық мұралары, қазақтар мен қырғыздардың шығу тегі жөнінде зерттеу мақалаларын да жазды.
Жарияланған-2015-11-24 21:10:04 Қаралды-3540
Бал қандай болуы керек?
Шығыстың кейбір тағамдарын жасағанда оларға өзіндік дәм және хош иіс беру үшін бал қолданылады.
АЛШАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ (пастила)
Алша жемістері піскенше қайнатылып, қабығы мен дәндерінен тазалау үшін електен өткізіледі.
ШОКОЛАД НУГАСЫ
Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады. Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.
ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ
Терең табаға қант салынып, жақсы жанып жатқан отқа қойылады. Ол ашық қоңыр түске енгенше қыздырылып, жаңғақ дәндері қосылады да бәрі жақсылап тез-тез араластырылады.
СҮЙЕКТЕН ЖАСАЛҒАН ҚАНДАЙ БҰЙЫМДАР БОЛАДЫ?
Мал шаруашылығымен, аңшылықпен айналысқан қазақ халқы жануарлардын сүйектерін де түрлі қажеттеріне жарата білген. Қазақ шеберлері үй жиһаздарын, саз аспаптарын, т.б. әзірлегенде оларды әшекейлеп безендіру үшін мүйіз бен сүйекті кеңінен пайдаланған.
ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР
Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.