МЕЙРІМДІ БАОБАБ
Категориясы: Өсімдікті
Африканың жергілікті тұрғындары баобаб ағашын «мейірімді баобаб» деп атайды. Өйткені оның өте жуан діңіне су қоры көп жиналады. Ондағы судың көптігі соншалықты оны теміржол бойында тұратын цистернаның сиымдылығымен теңеуге болады. 1620 жылы Австралия жағалауда апатқа ұшыраған кемедегі теңізшілер жағалаудағы өсіп тұрған үлкен баобабты көріп, оны отқа жағып, киімдерін кептіруге кірісу үшін оның діңін балтамен шапқылайды. Дәл осы кезде баобаб діңінен атқылап су шығады. Онымен теңізшілер әбден шөлін қандырады. Ғалымдардың пікірі бойынша баобаб діңі кем дегенде 120 мың текше су жинай алады. Баобаб қабығының ішкі қабаты өте мықты, тіпті металдан кем туспейтін талшықтармен қапталған. Осы мықты талшықтар орасан мол су қорын сүрегінде ұстап туруын қамтамасыз етеді. Мұндай талшықтардан жасалған арқанды пілдер де үзе алмайды өкен. Сондықтан да, жергілікті тұрғындар «баобаб арқанына байланған піл сияқты дәрменсіз» деген сөз тіркестерін жиі қолданады.
Жарияланған-2015-12-07 17:18:44 Қаралды-3102
ҚЫМЫЗ АШЫТУ ЖАЙЛЫ ӘҢГІМЕ
Қымыз дайындау үшін ең алдымен сауын биелерін іріктей білу керек. Сауылатын бие сақа бие, қулық бие, қысырақ бие деп үшке бөлінеді.
АЛУА ӨНДІРУ
Біздің елімізде алуа ежелден өндіріліп келеді. Ол шығыстың тәтті тағамдарына жатады және құрамында 30-35 процент қант, 30-35 процент май, 15-20 процент шамасында азотты заттар болатын сіңімділігі жоғары өнім болып табылады. 100 килограмм алуаның калориялы
ҒАРЫШҚА НЕ ҮШІН ҰШАДЫ ?
Жерден қарағанда жұлдыздар онша анық көрінбейді, өйткені бізге ауа кедергі келтіреді. Ал ауада үнемі шаң-тозаң, су тамшылары, түтін тұнып тұрады.
«КИТАБ-И ТАУАРИХ-И ПАДИША ХАН-И»
«Китаб-и тауарих-и падиша хан-и» - Сейфи Челебидің 1582 жылы түркі тілінде жазған шығармасы. Шығарма Қытай, Тибет, Қашқар, Мәуереннахр, Үндістан, Қазақ хандығы билеушілері туралы жазылған 9 тараудан тұрады.