ТҮРІК ШЕЖІРЕСІ
Категориясы: Әдебиет
«Түрік шежіресі» - Хиуа ханы әрі тарихшы Әбілғазы Баһадүр ханның шығармасы. ІІІығарма 9 тараудан және алғы сөзден тұрады. Шығарманы Әбілғазы бастап (1663), баласы Ануша аяқтаған (1665). Шежіреде түркі-моңғол тайпалары, Шыңғыс хан мен оның әулеттерінің, Әбілғазының өзіне дейінгі тарихы қамтылады. Жылнамада орта ғасырлардағы Орта Азия, Қазақстан, Таяу Шығыс елдеріндегі тарихи оқиғалар мен сол кездегі ел басқарған хандардың жүргізген саясаттары сөз болады. Шежіре қазақ халқының құрамына енген рулар мен тайпалардың көне тарихы, тұрмыс-тіршілігі, мәдениеті жайлы баяндайды.
Жарияланған-2015-11-19 12:34:28 Қаралды-10099
БАЛ АРАЛАСТЫРЫЛҒАН СҰЛЫ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА (печенье)
![...](https://i.postimg.cc/k59p4hf4/1.jpg)
Ұнға сода араластырылып, елекпен еленеді. Май қантқа қосылып, әбден ағарғанша шайқалады.
КУЛТЕГІН ЕСКЕРТКІШІ
![...](https://i.postimg.cc/sfHxtT0W/1.jpg)
Күлтегін ескерткіші 1889 жылы орыс археологиялық-экспедициясының басшылығымен Көкшін-Орхон өзенінің оң жағалауынан Кіші-Цайдам деген жерден табылған. Бұл ескерткіш Түрік империясының тарихы жайлы әңгімелейді.
СҰЛЫ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА
![...](https://i.postimg.cc/cJnwpsQt/1.jpg)
Май қантқа қосылып, хош иіс беретін заттармен бірге кастрюльге салынады, ағаш қалақшамен күңгірт тартқанша араластырылып, бірте-бірте бір жұмыртқадан қосып отырылады.
ЖУГЕРІ ҚУЫРМАСЫ
![...](https://i.postimg.cc/SQTRfBMB/1.jpg)
Жұмыртқа мен қантты 40-50 градусқа дейін қыздырып, шайқау керек. Оны шайқай отырып бөлме температурасына дейін салқындатады.