UF

НЕЛІКТЕН БІЗ АУА ҚЫСЫМЫН СЕЗБЕЙМІЗ?

Категориясы: География


 

Біздің планетамызда үлкен ауа мұхиты үстемдік етеді. Ал ауа адамға 15 тоннадан астам күшпен басады. Үстіңізде 3 жүк көлігі үйілгенін елестетіп көріңіз - бұл қанша салмақ! Бірақ бұл «жүк машиналары» адамды ешқашан басып тастамайды. Себебі, «ауа бағаны» бізге тек жоғарыдан ғана емес, барлық жағынан біркелкі басады. Сонымен қатар, біздің ішімізде ауа да бар. Ал бұл ауа да дәл осындай қысымда. Ішкі ауа қысымы денеге сырттан келетін қысымды теңестіреді. Сондықтан денемізге түсетін қысымды байқамаймыз.

Эволюция процесінде тірі организмдер жер атмосферасының қысымына бейімделді, шамамен 1 кг/см2. Біздің ішкі қысымымыз атмосфералық қысыммен бірдей. Бірақ, мысалы, терең теңіз балықтары одан да жоғары қысымға бейімделді. Егер мұндай балық судан шығарылса, ол «жарылып кетеді», өйткені оның ішіндегі қысым сыртқы атмосфераның қысымынан жоғары.

Тағы оқыңыз:

Сіз ауаны көре аласыз ба?

Жер атмосфераның салмағы қанша?

  Жарияланған-2024-04-29 14:54:14     Қаралды-480

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӨРІК КӘМПИТІ (пастила)

...

Піскен өріктер жуылып, сүйектерінен ажыратылады. Аздаған суға салынып, пісіріледі де ысқылап електен өткізіледі. Ботқа сияқты алынған масса өлшеніп, салмағы сондай қант қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТУДЫ ҚАСТЕРЛЕУ

...

Сап түзеп тұрған қалың әскердің алдына ту сән-салтанатпен әкелінген. Керней- сырнайлар тартылып, барабан, дабыл соғылып, бас колбасшы туға қымыз бүріккен. Қымыз - ежелден келе жатқан көшпелілердің сусыны. «Туға қарап қымыз бүрку» көшпелілердің ат жалын та

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛВАХАЗИ

...

Қайнатылған ара балынан түрліше, яғни сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. етіп жасалған кәмпит осылай аталады. Түсі жібектей жылтыр реңді, ашық сары болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛИН ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КӘМПИТТЕРІ

...

Кастрюльге сүт құйылып, қант және сарымай салынады. Бұқтырылған қоспа отқа қойылып түбі күйіп кетпес үшін араластырыла отырып, қоюланғанша пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛЬДІ КИХЕЛАХ

...

Қамырдан жасалған құырма сияқты тағам осылай аталады. Бұл тағам қамырға химиялық қопсытқыш қосып дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙМАҚ КЕМЕСЕ КІЛЕГЕЙ ҚҰЙЫЛЫП, ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ

...

Мұқият жуылған қара алхорының үстіне су құйылып, қайнағанша қыздырылады да содан соң 1,0-1,5 сағат бөктіріп қойылады. Бұдан кейін қара алхорының сүйектері алынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »