UF

ШЕМАХЛИН МҰТТАҚЫСЫ

Категориясы: Тағам


Ішіне тәтті заттар салып, ашытқы қосылған тоқаш қамырынан жасалған тағам осылай деп аталады.

Бұл тағамды жасау үшін клейковинасының сапасы жақсы ұн пайдаланған дұрыс. Қамырды ашытпай, сүтке илеп дайындалады. Рецепте көзделген шикізаттар мен ашытқы (ол алдын-ала азғана жылы сүтке езіліп алынады) біркелкі масса болғанша иленеді. Оның ылғалдылығы 25-28 процент болуға тиіс. Содан соң ол температурасы 30-32 градус жерде 1-2 сағат қалдырыла тұрады. Дайын қамыр илеуге қолайлы да ыңғайлы болу керек.

Қамыр илеумен бір мезгілде оның ішіне салатын шикізаттар да дайындалады. Қазанға салынған өрік пюресі құм шекермен қосылып ылғалдылығы 35 процентке жеткенше қайнатылады. Пайдаланылар алдында ішіне салатын шикі заттар 25-30 градусқа дейін салқындатылады.

Қамыр 1,5-2,0 килограмнан бөлініп, 4-5 миллиметр қалыңдықта төрт бұрыштап жайылады. Ол ерітілген сары маймен майланады да ені 100-120 миллиметрдей етіліп, ұзынынан лента сияқты тілінеді. Әрбір лента астыңғы жағы енді етіліп, 30-32 грамнан үш бұрыштап бөлінеді. Әрбір үш бұрышты қамырдың астыңғы жағына 4-5 грамнан өрік пюресі салынады. Қамыр ішіне салынған өрік пюресімен қоса түтікше етіліп оралып екі ұшы аздап созылады да құрғатып сүртілген табақшаларға салынып, ерітілген маймен майланады.

Пеш температурасы 190-200 градусқа жеткізіліп, түтікшелер 10-15 минут бойы пісіріледі. Салқындаған соң тағамның үстіне қант ұлпасы себіледі де қағаз төселген астаушаларға екі-үш қабаттан салынады.

Бір килограмм мұттақы жасауға 538,8 грамм жоғары сортты ұн, 107,8 грамм жұмыртқа, 43,1 грамм сарымай, 54 грамм майлайтын сарымай, 161,6 грамм қаймағы алынбаған сүт, 107,8 қант ұлпасы, үстіне себетін 21,6 грамм қант ұлпасы, 4,3 грамм тұз, 0,22 грамм ванилин, 13,5 грамм ашытқы, ішіне салатын 161,6 грамм өрік пюресі және ішіне салатын 107,8 грамм құм шекер жұмсалады.

Дайын мұттақы үстіне қант ұлпасы себілген түтікше формалы болады. Ішіне жеміс пюресі толтырылады. Өзіне тән ерекше дәмі бар. Ылғалдылығы – 20-22 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 15:30:13     Қаралды-1813

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘРІПТЕР ҚАЙДАН ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Әліппе деген аса маңызды, өте қажетті кітап қой. Оның алғашқы беттерін тіпті әріп дегеннің не екенін мүлде білмейтін адам да оқи алады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮН НЕДЕН ЖАСАЛҒАН?

...

Әдетте біз Күнді газдың үлкен шары деп айтамыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЙДЫ КЕМІРІП ҚОЙҒАН ҚАЙ МЫҚТЫ?

...

Баяғы замандардан бері адамдар көктегі Айдың неге кейде толып, дөп-дөңгелек боп тұратынын, ал кейде кеміп, жартысы ғана қалатынын, тіпті, жұқарып...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМАТЫНЫҢ ТӘТТІ НАНЫ

...

Бұл нанды жасау үшін май, қант, қатырылған (меланж) немесе қатырылмаған жұмыртқа, сода немесе аммоний араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫМБҰЛАҚ

...

Шымбұлақ - таудағы және тау бөктеріндегі бұлақтардың жалпы атауы. Алтай, Жетісу (Жоңғар) Алатауы, Іле Алатауы, Талас Алатауы, Күнгей және Теріскей Алатаулар өңірінде кездеседі. Түркі тіліндегі «шың» деген сөз «терең, тік шатқал» деген мағына береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КОМЕТА

...

КОМЕТА (грек. kometes) - құйрықты жұлдыз, дәл мағынасы ұзыншашты - аспанда оқта-текте тұманданған объект түрінде байқалып, жұлдыздарға қатысты орын ауыстыратын және әдетте центрінде қылаң түйіртпегі (ядросы) бар, Күн жүйесіндегі аспан денесі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »