UF

ЭСТАМП ДЕГЕН НЕ?

Категориясы: Өнер


Ян Ван дер Страет (1523-1605 жж.). "Көне заманғы эстампы шеберханасы".

Суретшінің картинасы тек бір ғана дана күйінде сақталатын түп-нұсқа болып есептеледі. Эстамп та сондай түпнұсқа. Бірақ оның бейнелеу өнері туындыларының көпшілігінен бір өзгешелігі тек жалғыз ғана емес, ондаған дана күйінде де өмір сүре алады.

Эстамп - гравюра жасайтын тақтайдан түсірілген көшірме. Ол, түптеп келгенде, сол ағаштан, металдан, линолеум мен тастан ойған гравюра боп табылады.

Эстамптардың түрлі-түсті, не ақ пен қара бояулардан ғана тұруы да мүмкін. Көлемі көбінесе шағын боп келеді.

Эстамп бірнеше дана күйінде сақталынғанымен, оның қай-қайсысы да түпнұсқа боп есептеледі. Өйткені оның әр біреуі суретшінің өзі қолдан ойған тақтадан түсірілген. Көбіне-көп әлгіндей көшірмені де суретшінің өзі басып шығарады. Демек, эстамптың әр данасында суретшінің өз қолының, өз еңбегінің таңбасы жатыр.

Кейде суретшілер эстамптың бірнеше нұсқасын түсіріп алады да, басы артық даналар болмауы үшін гравюра ойылған тақтаны өртеп жібереді.

Эстамп суретшінің өз қол таңбасын сақтаған шынайылығымен, сұлулығымен тартымды.

  Жарияланған-2016-11-17 14:13:43     Қаралды-3525

Мәлімет сізге көмек берді ма

МАҢҒЫСТАУ

...

Байлық тұнған түбек атанған ғажап өңір Маңғыстау Қазакстан Республикасының оңтүстік-батыс бөлігінде орналасқан. Ол «мың қыстау» сөзінен шыққан. Картадан қарағанда әйел адамның сүлбасы көз алдыңа елестейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ САЛЫНҒАН ПЕЧЕНЬЕ

...

Жұмыртқаға қант қосып шайқалып, қаймақ, сарымай, тұз салынады. Ұн крахмалмен және содамен араластырылып, әлгі шайқалған массамен қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛТЫРАТЫЛҒАН ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ

...

Бұл - грек жаңғағының марципанмен желімделіп, карамель массасымен жылтыратылған ортасынан қаққа бөлінген екі жартысынан тұратын кәмпит.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

7 ТҮРЛІ ТАҒАМ - ҚУЫРДАҚ

...

7 түрлі тағам - қуырдақ

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ВАНИЛЬДІ КИХЕЛАХ

...

Қамырдан жасалған құырма сияқты тағам осылай аталады. Бұл тағам қамырға химиялық қопсытқыш қосып дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Ағаш бақасы өзінің тәнін қатырады

...

Бұндай білгірлік Аляскада жай қажет. Ауаның температурасы төмендеген кезде бақаның қимылдауы қиынға соғады. Осы кезде ол өзін жай ғана қатырады, осы ретте ол тірі күйінде қалады. Ол демалмайды, бірақ жасушадағы сироп тәрізді сұйықтық қатпайды, ол сұйық кү

ТОЛЫҒЫРАҚ »