ҚҰРМА САМБУГЫ
Категориясы: Тағам
Жуылып, 4-8 бөлікке бөлінген құрма сүйектері алынып тасталып, үстіне аздаған су құйылады да 10-12 минут бойы қайнатылады. Пісірілген құрма үккішпен үгіліп, құм шекер қосылады да аздап салқындатылып, содан соң жұмыртқаның ақ уызы араластырылады. Құрмадан шыққан ерітіндіге бөктірілген желатин мен лимон қышқылы қосылып езіледі. Үккіштен үгілген құрма пюресі біркелкі массаға айналғанша араластырыла отырып, үстіне сыздықталып ерітілген желатин мен лимон қышқылы құйылады. Дайын болған тағам ыдыстарға құйылып, салқындатылады.
Бұған 700 грамм құрма, 160 грамм құм шекер, жұмыртқаның 100 грамм ақ уызы, 2 грамм лимон қышқылы және 150 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-05 14:56:08 Қаралды-2129
ШАХМАТ ТАРИХЫНАН
Шахмат сөзінің төркіні парсыша “шах мат” - “әмір өлді” - деген ағына береді.
КІШІ ҚАБЫРШӨП
Кіші қабыршөп – үнемі көгеріп тұратын, биіктігі 60 сантиметрге жететін, аласа, бұталы өсімдік. Сабағы жайыла өседі.
АБЫЛАЙ ХАН
Абылай хан (1711-1781 жж.) - қазак халқының әйгілі ханы, Қазақстан тарихындағы аса белгілі мемлекет қайраткерлерінің бірі. Қазақ мемлекетінің пайда болуы мен өркендеуі және сыртқы саясаттағы жеңістер оның есімімен байланысты.
ЖАРЫЛЫСТЫҢ ЭПИЦЕНТРІ
Жарылыстың эпицентрі - жарылыс орталығының жер үстіндегі (акваториядағы) проекциясы. Жарылыс орталығы жарқыл шығатын немесе ядролық жарылыстың от шарының орталығы тұратын нүкте.