UF

АЛХОРЫДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Алхорының жемістерінде алма, лимон қышқылдары, илік және бояу заттары, пектин, А және С витамині болады. Алхоры - өте дәмді тамақ болатын сапасы бар, бағалы жеміс. Оны жас және кептірілген күйінде, компот, тосап, джем, повидло, пастила, мармелад, маринад күйінде жеуге болады. Сонымен қатар шырынынан сусындар жасалады, шарап дайындауға болады.

Алхоры жемісі медицинада атеросклероз, құяң, бүйрек, бауыр, асқазан, ішек ауруларын емдеуге қолданылады.

Алхорыдан шырын алу әдісі. Піскен алхоры жемісін сүйегінен арылтқаннан кейін 60°-70°-та 7-10 минут қыздырады. Сонан соң ағаш тоқпақшамен жемістерді езіп, екі қабат дәкеден тіккен дорбаға салып, салқын жерге іліп қойып шырынын ағызып алады. Мезгіл сайын дорбаны сыртынан қысады. Немесе, дорбаны екі таза тақтай, болмаса тегіс тарелка арасына қояды. Үстіңгі тарелкені ауыр затпен бастырады. Екі тарелкені үлкен ыдыс үстіне қояды. Сонда шырын астыңғы тарелкеден ыдысқа төгіледі. Шыққан шырынды шөлмектерге құйып алып стерилизациялайды.

Алхорыдан сироп жасау. Жемісті тазалап жуады, сүйегін алып банкаларға салады. Үстіне құмшекер (қант) себіледі. Қант ерігеннен қейің, шырынын ағызып, шөлмектерге құяды да, аузын жауып, тығын үстіне смола құйып, салқын жерге қояды.

  Жарияланған-2016-04-07 16:42:41     Қаралды-3881

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚҰР

...

Кұр - орман құсы. Қазақстанда кұр, ак құр, тундра құры, сұр құр, меңіреу құр деген түрлері кездеседі. Ұяларын көбіне қайың ағашына салады. Кұрлар тобы қыс бойы бірге жүреді. Көктемнің басында бір-бірінен бөлініп, ерекше құрқылдап қораздана бастайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Ағаш бақасы өзінің тәнін қатырады

...

Бұндай білгірлік Аляскада жай қажет. Ауаның температурасы төмендеген кезде бақаның қимылдауы қиынға соғады. Осы кезде ол өзін жай ғана қатырады, осы ретте ол тірі күйінде қалады. Ол демалмайды, бірақ жасушадағы сироп тәрізді сұйықтық қатпайды, ол сұйық кү

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ КЕКСІ

...

Ұн еленіп, ысқыштан өткізілген грек жаңғағымен және жүзіммен араластырылады. Белок әбден көпіршігенше шайқалып, аз-аздан қант ұлпасы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ФАС

...

Ол француздың «Fасе» - «бет» деген сөзінен шыққан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛАШ ПАРТИЯСЫ

...

Алаш партиясы - казақ халқының тұңғыш ұлттық-демократиялық партиясы (1917-1920 жж.). Алаш партиясын кұру жөніндегі мәселе 1917 жылы 21-26 шілде аралығында Орынбор қаласында I Жалпықазақ съезінде талқыланды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОС АЛУА

...

Қант-сірне шырынымен араластырылған, шайқалып көпіршітілген масса белогына грек жаңғағын салып жасалатын тағам қос алуа деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »