UF

АЛХОРЫДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Алхорының жемістерінде алма, лимон қышқылдары, илік және бояу заттары, пектин, А және С витамині болады. Алхоры - өте дәмді тамақ болатын сапасы бар, бағалы жеміс. Оны жас және кептірілген күйінде, компот, тосап, джем, повидло, пастила, мармелад, маринад күйінде жеуге болады. Сонымен қатар шырынынан сусындар жасалады, шарап дайындауға болады.

Алхоры жемісі медицинада атеросклероз, құяң, бүйрек, бауыр, асқазан, ішек ауруларын емдеуге қолданылады.

Алхорыдан шырын алу әдісі. Піскен алхоры жемісін сүйегінен арылтқаннан кейін 60°-70°-та 7-10 минут қыздырады. Сонан соң ағаш тоқпақшамен жемістерді езіп, екі қабат дәкеден тіккен дорбаға салып, салқын жерге іліп қойып шырынын ағызып алады. Мезгіл сайын дорбаны сыртынан қысады. Немесе, дорбаны екі таза тақтай, болмаса тегіс тарелка арасына қояды. Үстіңгі тарелкені ауыр затпен бастырады. Екі тарелкені үлкен ыдыс үстіне қояды. Сонда шырын астыңғы тарелкеден ыдысқа төгіледі. Шыққан шырынды шөлмектерге құйып алып стерилизациялайды.

Алхорыдан сироп жасау. Жемісті тазалап жуады, сүйегін алып банкаларға салады. Үстіне құмшекер (қант) себіледі. Қант ерігеннен қейің, шырынын ағызып, шөлмектерге құяды да, аузын жауып, тығын үстіне смола құйып, салқын жерге қояды.

  Жарияланған-2016-04-07 16:42:41     Қаралды-7386

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЛМА АДАМНЫҢ ЖАСЫН ЖАСАРТАДЫ!

...

Соңғы жылдары Улыбританияның Норрич қаласындағы Тағам зерттеу институтының ғалымдары алманы тұрақты турде жеп жүру адам ағзасын жасартып өмірін ұзартатыны туралы өз жаңалықтарын жариялады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМДЫ ГРИЛЬЯЖ

...

Жармаланған бадам қосылған, қант-сірне шырынында қайнатылған, жалпақ төрт бұрышты шыны тәрізді қатты тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘСЕМДЕЛГЕН ЖАҢҒАҚ ҚУЫРМАСЫ (печенье)

...

Кептірілген нан түйіліп, ұнтақталған жаңғақпен және қантпен араластырылады. Үстіне ерітілген сарымай, жұмыртқаның мұқият шайқалған сары уызы, жарты лимон шырыны мен қабығы салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫМЫЗ АШЫТУ ЖАЙЛЫ ӘҢГІМЕ

...

Қымыз дайындау үшін ең алдымен сауын биелерін іріктей білу керек. Сауылатын бие сақа бие, қулық бие, қысырақ бие деп үшке бөлінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСАН ҚАЙҒЫ

...

Асан Қайғы - қазақтың ақын-жырауы, философы. Ол XIV ғасырдың екінші жартысында Еділ бойында өмір сүрген. Жәнібек ханның кеңесшісі болған. Асанның шын есімі - Хасан Сәбитұлы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЧЖАН ЦЯНЬ

...

Орта Азия мен Қазақстан жеріндегі ру-тайпалық одақтар мен ертедегі мемлекеттердің әлеуметтік-саяси құрылымы, олардың өзара және Орталық Азиядағы көне иелектермен байланысы жөніндегі алғашқы деректерді бізге Чжан Цянь жеткізді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »