ЭЙЕРКИХЕЛАХ
Категориясы: Тағам
Бөлке жасалатын қамырдан қиғаш төрт бұрышталып пісіріліп, жұмыртқаның сары уызы жағылған тағам осылай аталады.
Қамыр илеу процесі әдеттегідей. Дайын қамырдың ылғалдылығы 23-24 процент. Қалыңдығы 4-5 миллиметр етіліп жайылған қамырдың үстіне жұмыртқа жағылып, ені 40-45 миллиметрден келетіндей етіліп кесіледі де, артынан қиғаш төрт бұрыштап тағы кесіледі. Пісірместен бұрын қиғаш төрт бұрыш қамырға жұмыртқа жағылады. Пісіріп болған соң салқындатылған тағам астаушаларға салынып сауда орындарына жөнелтіледі.
Бір килограмм эйеркихелах жасауға 550,6 грамм жоғары сортты ұн, 220,3 грамм жұмыртқа, 220,3 грамм құм шекер, 220,3 грамм сарымай, 27,5 грамм жұмыртқаның сары уызы, 1,4 грамм тұз жұмсалады.
Эйеркихелахтың бір килограмында кемінде 70 данасы болады. Ылғалдылығы 11 процент, ең ұзақ сақталатын мерзімі - 12 күн.
Жарияланған-2016-03-15 16:24:36 Қаралды-1684
ЖАҢҒАҚ ТҮТІКШЕЛЕР (ТРУБОЧКИ)
Жұмсарған сарымай жақсылап шайқалып, араластырыла отырып оған қаймақ, содан соң аз-аздан ұн қосылады.
АТУ ҚАРУЫ
Қазақ халқының ату қаруы жақ (садақ) деп аталған Жақтар әр түрлі материалдар (ағаш, тарамыс, мүйіз, сүйек, тері, қайыңның тозы) пайдаланған бірнеше бөліктерден құралған. Жақтың жеке жасалып, атуға арналған бөлшегі - оқ.
ЕЛ БАСҚАРУҒА БАЙЛАНЫСТЫ ЛАУАЗЫМДАР
Тәңірқұт - Ғұн мемлекетінің ең жоғары билеушісінің лауазымы. Қытай тарихи еңбектерінде «тәңірқұт» сөзі «Тәңір ұлы», «Көктің ұлы» мағынасын білдіреді.
ГУШИ ФИЛЬ (ТӘЖІКТЕР ӘДІСІМЕН ДАЙЫНДАЛҒАН ҚҰЛАҚШАЛАР)
Ұнға жұмыртқа, май, сут, қант қосылып, ашытылмастан қамыр иленеді. Ол «демін алдыру үшін» 30-40 минут қойып қойылады.
ЖАҚЫП АҚБАЕВ
Акбаев Жақып (Ақпаев) (1876-1934) «Алаш» партиясын және «Алашорда» үкіметін кұруға белсене катысқан, Алашорда үкіметінің мүшесі болған. Қазакстандағы ұлт-азаттық козғалыстың көрнекті өкілі, қоғам қайраткері, заңгер, кұқық магистрі.