ҚҰРҒАҚ ЖЕМІСТЕРДІ АРАЛАСТЫРЫП ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
Категориясы: Тағам
Кептірілген алма, алмұрт, сүйегі алынған алхоры, басқа да жемістер жылы сумен жуылып, ыдысқа салынады, қайнаған сумен шарпылып, қақпағы жабылады да, бір сағат ішінде бірнеше рет араластырылады. Содан соң тар көзді пышағы салынған, ет тартатын машинкадан өткізіледі де қант қосылады. Бәрі шағын қазанға салынып, аздаған су немесе жеміс тұнбасы құйылады да, салқындатылады. Сөйтіп алдын-ала май жағылып қойылған тақтайға немесе шереге жағылады. Жағылған массаның қалыңдығы 0,4 сантиметрден 1 сантиметрге дейін болу керек. Содан соң ол күн көзіне қойып кептіріледі. Әбден кепкен тағамды пышақпен алуға болады.
Дайын тағам түтікше сияқты етіліп оралады немесе шоколад секілді кесіледі. Бұл тағамды құрғақ жерде сақтау қажет.
Ащы жемістерден жасалатын кәмпитке қант қосылады.
Шикізаттар мөлшері әркімнің қалауынша салынады.
Жарияланған-2016-03-11 14:29:21 Қаралды-1993
ШАШУБАЙ ҚОШҚАРБАЕВ
![...](https://i.postimg.cc/qB3dwYB5/1.jpg)
Шашубай Қошқарбаев (1865-1952) - қазақтың белгілі айтыскер ақыны, сазгер, әнші, гармонь, домбыра аспаптарында шебер орындаушы. Ол Қарағанды облысындағы «Қызыл шоқы» деген жерде дүниеге келіп, ғасырға жуық ғұмыр кешті.
ЯДРОЛЫҚ ЖАНДЫРҒЬІШ
![...](https://i.postimg.cc/Yq8zJZQv/1.jpg)
Ядролық жандырғыш - ядролық энергияның босауымен жүретін бөліну немесе синтез реакцияларына ядролары қатысатын заттар.
БИАТЛОН ТАРИХЫНАН
![...](https://i.postimg.cc/yN1WSPDs/1.jpg)
Биатлон ... «атлон» грекше «күрес» деген сөз. Биатлон жарысы кезінде спортшылар шаңғымен сырғанап және мылтықпен нысанына көздеп атып өнер көрсетеді.
СҰЛЫ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА
![...](https://i.postimg.cc/cJnwpsQt/1.jpg)
Май қантқа қосылып, хош иіс беретін заттармен бірге кастрюльге салынады, ағаш қалақшамен күңгірт тартқанша араластырылып, бірте-бірте бір жұмыртқадан қосып отырылады.
АҚМИЯ, УТАСПА ШӨП
![...](https://i.postimg.cc/PJnX5jPr/1.jpg)
Ол да биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, сабағы түзу, көп жылдық, шөп тектес өсімдік.
КИЕЛІ СҰЙЫҚТЫҚ ДЕГЕН НЕ?
![...](https://i.postimg.cc/g2p3CbM4/1.jpg)
Түркі дүниесінде ағарғанды киелі сұйықтық (сакральная жидкость) деп санаған.