UF

Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш

Категориясы: Технологии


 

Жиі қолданылатын хош исітендіргіштердің бірі – ванилин. Біз оны дәйім барлық жерде қосамыз. Пісіретіндерге, кілегейлерге, тәттілерге, дәйім барлық жеміс-жидек иістерге – барлық жерде ванилин бар. Іс  жүзінде барлық жерде. Ванилин, бұл, әрине ешқандай да табиғи емес, керісінше синтетикалық. Сонымен «Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш» сөзі нені білдіреді?

Бүкіл синтетикалық ванилиндер мұнайдан жасалады, нақтырақ айтсақ оның өндірілген заттарынан: бензолдан, оны мұнайды өңдеу барысында алады, немесе толуол, ол мұнай өңдеу өнімдерінің бірі болып табылады. Ваниль қосылған бәлішті немесе «Құс сүті» тортын, немесе «Пломбир» балмұздағын, немесе тіпті шоколадты сатып алғанда сіз мұнайды жейсіз.

Айтпақшы, синтетикалық ванилиннің қалған бөлігі лигниннен – целлюлоза-қағаз өндірісі қалдықтарынан өндіріледі.

Табиғи ванилинге өту туралы ойланып қалдыңыз ба? Ванильді өсіру және өндіру – қиын және қымбат тұратын процесс. Ванильді жинаушыларда тіпті кәсіби ауру, яғни ванилизм болады. Ал отырғызғанда, су құғанда және жемісін жинағанда қанша мұнай қалатынын - тек тауып айту ғана қалады. 

  Жарияланған-2015-10-27 10:14:07     Қаралды-3448

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТАҢҚУРАЙ – БЕЗЕУДІ ЕМДЕЙДІ

...

Таңқурай таулы беткейлерде, бұталардың арасында, тасты жерлерде, сирек ормандардың арасында өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛҚЫ АТЫМЕН АТАЛАҒАН SNICKERS ШОКОЛАД БАТОНЧИК

...

Snickers - жастар арасында ең танымал батончик

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУҒА ШЫҚҚАН МАҢЫЗЫ - 30 ТҮРЛІ ҚАРАПАЙЫМ ИНГРЕДИЕНТТІ СОРПАЛАР

...

Сорпа - ас қорыту органдарының жұмысын жақсартатын, адамның тәбетін ашып, тіпті бойын сергітетін тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СЫРДАРИЯ

...

Сырдария өзені Орталық Тянь-Шань жоталарынан басталып, Қырғызстан, Өзбекстан, Тәжікстан аймағы аркылы өтіп, Қазақстанда Арал теңізіне келіп құяды. Ұзындығы - 2219 км.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САБУНИ АЛУАСЫ

...

Бұл сап-сары болғанша созылған, ұнмен және құйрық майымен араластырылған карамель массасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Піскен алмалар жуылып, шағын бөліктерге бөлінеді, кастрюльге салынып, үстіне аздап су құйылады да үздіксіз араластырыла отырып, қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »