ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ
Категориясы: Тағам
Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады. Салқындатылып, кепсермен езгіленеді. Алынған массаға қант салынып, қайнатылады. Содан соң қоспа жұмыртқаның ақ уызы қосылып, 40-45 минут бойы шайқалады. Шайқалған массаның көпіршіп тұруы, жұмсақ, арасында ұсақ қуыстары болуы және салқын әйнекке құйғанда жайылып кетпеуі тиіс. Шайқап болысымен оны сол бойда май жағылған қағаз төселген формаларға құю керек те дереу духовкаға қойып кептіру қажет.
Духовканың температурасын 55-60 градустан асырмай, 15-20 сағат бойы кептіріледі.
Салқындағаннан кейін кәмпит қағазынан арылтылып, үстіне қант ұлпасы себіледі. Егер дұрыс дайындалса кәмпиттің піспей қалған тұсы болмайды. Сонымен бірге ол ағаш шанышқымен шанышқанда жабыспауға тиіс.
Бұл тағамды жасауға 500 грамм итмұрын пюресі, 400 грамм қант, жұмыртқаның 5 грамм сары уызы жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-04 18:29:54 Қаралды-5496
БРУНСЛИ ПЕЧЕНЬЕ
Тазаланған бадам шоколадқа қосылып, әбден ұсақталғанша үккішпен үгіледі. Жұмыртқаның ақ уызына қант қосылып, жақсылап шайқалады.
ҚОС АЛУА
Қант-сірне шырынымен араластырылған, шайқалып көпіршітілген масса белогына грек жаңғағын салып жасалатын тағам қос алуа деп аталады.
ҚҰРБАН АЙТ
Ораза айттан кейін жетпіс күн өткен соң «Құрбан айт» мерекесі басталады. Бұл мерекенің «Құрбан айт» аталуының себебі - осы айтта құрбандық шалынады. Ораза айттағыдай, кұрбан айттың алғашқы күні мұсылмандар мешітке немесе алдын ала белгіленген бір орынға ж
Кейбір кесірткелер қанмен атқылай алады
Бақа сияқты кесірткелер — игуана тәрізді тұқымдастардың қысқа аяқты және қысқа құйрықты кесірткелер түрі, жыртқыштардан қорғайтын бірегей қабілеті бар.
ЕСКЕРТКІШ
Салт аттының тегеурінді қолы құз-құяның ұшар басына жете бере асаудың басын әзер тартып тоқтатты. Екінші қолын алыс қиырларға қарай сілтепті.