БАДАМ ПЕЧЕНЬЕСІ
Категориясы: Тағам
Бадам іріктеліп алынып, жуылады, жылы жерге қойып аздап кептіріп, рецепте көзделген құм шекердің жартысымен, жұмыртқа ақ уызының төрттен бірімен араластырылады. Осының барлығы ет тартатын машинадан өткізіледі. Содан соң қант пен жұмыртқа ақ уызының қалғаны қосылады. Масса араластырыла отырып, 40 градусқа дейін қыздырылады да үздіксіз араластырып, 18-20 градусқа дейін салқындатылады. Ұн қосылып, 10 минут бойы шайқалады. Дайын болған қамыр қалтаға (кондитер қалтасына) салынады да май жағылған және ұн себілген қаңылтыр табаға сығып шығарылады (шағын шелпектер тәрізді етіп). Сондай-ақ духовкаға қойылып, дайын болғанша пісіріледі.
Бұл тағамды жасауға 200 грамм бадам, 200 грамм қант, 6 жұмыртқа ақ уызы, 100 грамм ұн, 20 грамм сарымай жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-04 17:20:31 Қаралды-2074
ҚОРТПА
Бекіре тұқымдастардың ішіндегі өте ірісі - қортпа. Қортпаның (белуга) ұзындығы 4 м-ден астам, салмағы – 1-1,5 тоннаға дейін барады. Бірақ Каспий теңізінде аулағанда көбіне ауға салмағы 46-64 кг келетін қортпалар түседі. Терісі сауыт тәрізді келеді. Денесі
АУРУ ТУҒЫЗАТЫН ГРИБТЕР
Ауру туғызатын грибтер - өсімдік текті өте ұсақ организмдер, олардың көбею жолы мен құрылысы бактерияларға қарағанда өте күрделі.
ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ
Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.
КҮНЖІТ АЛУАСЫ
Қуырылған күнжіт дәні мен көпіршітілген белоктан жасалатын диаметрі 25-30 мм, ұзындығы 80-90 мм таяқшалар түріндегі тағам осылай аталады.
ТҰЗДЫҒЫ КЕЛІССЕ - АС ДӘМДІ
Тұздық тағамға әр, нәр, сондай-ақ қышқыл дәм мен хош иіс береді.
ТӨРТ ТҮЛІГІМІЗ ТҮГЕЛ БОЛСА
Қазақ халқы қолда өсірілетін түйе, сиыр, жылқы және қой-ешкіні төрт түлік мал деп атайды. Әр түліктің өзіндік орны бар, әрқайсысын шақыруға арналған одағай сөздер де түрлі-түрлі болып келеді.