UF

ШЕЛПЕК НАНЫ

Категориясы: Тағам


Бұл - дөңгелек, шет жақтары қалың, ортасы жұқа, үстінен әр жері тесілген, салмағы 0,2 килограмм тағам.

Қант ұлпасына немесе құм шекерге жұмыртқа қосылып, мұқият шайқалады. Оған тортасынан айрылған сарымай, сода, сірке қосып қайтадан шайқалады да, еленген ұн, қуырылып ұнталған жаңғақ салынып қамыр иленеді. Ол 233 грамнан бөлініп, шелпек формасына келтіріледі. Содан соң оған жұмыртқа льезоны (4:1 қатынаста суға езілген жұмыртқамен) жағылып температурасы 180-190 градус духовкаға 20-25 минут бойы пісіріледі. Дайын болған-болмағаны ағаш шанышқымен түйреп байқалады. Егер нан оған жабыспайтын болса, піскен деп білу керек.

Оны жасауға 240 грамм жұмыртқа, 200 грамм қант ұлпасы немесе құм шекер, 0,6 грамм сода, 0,4 грамм 3 проценттік сірке суы, 1,0 килограмм ұн және 140 грамм қуырылған, жарылып, ұнтақталған жаңғақ дәні жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-03 10:26:54     Қаралды-4071

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЕҢ ҮЛКЕН ПЛАНЕТА ҚАЙСЫ?

...

Бүкіл күн жүйесіндегі ең үлкен, ең ауыр планета – Юпитер (Есекқырған) екен.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАБАТТАЛҒАН ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН АЛМА

...

Қабатталатын қамыр былай дайындалады: суға тұз және лимон қышқылы салынып, ерітіледі, жұмыртқа және ұнның оннан тоғыз бөлігін қосып қамыр иленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҰЛЫ ФИЛОСОФ ПИФАГОР

...

Атақты ежелгі грек философы және математигі Самос Пифагор туралы қысқа қызықты деректер жиналған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МҰНАЙ ҚАЙДАН КЕЛДІ?

...

Бүгінгі таңда ғалымдардың көпшілігі мұнайдың биогендік шығу тегі деп есептейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТӨРТ ТҮЛІГІМІЗ ТҮГЕЛ БОЛСА

...

Қазақ халқы қолда өсірілетін түйе, сиыр, жылқы және қой-ешкіні төрт түлік мал деп атайды. Әр түліктің өзіндік орны бар, әрқайсысын шақыруға арналған одағай сөздер де түрлі-түрлі болып келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҚТАУ

...

Суретші кенепке (холст) сурет салу үшін, ол теп-тегіс боп керіліп жату керек. Ол үшін жақтау жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »