UF

ПАРСЫ РУЛЕТ

Категориясы: Тағам


Бұл - өрік пюресінен және қант помадасынан жасалған, рулет түрінде бөлініп, жармаланған бадамға аунатылған тағам.

Қант помадасы шағын мыс қазанға қайнатылады. Алдымен суға қант салып ерітіліп, қайнатылады да шырын қайнағаннан кейін 5 минуттан соң оған сірне қосылып, әрі қарай қайнатылады. Қайнады-ау деген кезде қант шырынының температурасы 120-125 градусқа жетеді. Дайын болған шырынды сумен салқындатылатын немесе мәрмәр столға салып, 35-40 градусқа дейін суытады.

Салқындаған шырын араластыратын машинаға құйылып, ром эссенциясы және шараптас қышқылының 20 проценттік ерітіндісі қосылады. Содан соң ұсақ кристалл түзілгенше шайқалады. Егер шайқайтын машина болмаса, ол тікелей салқындатылатын столда араластырыла отырып иленеді. Мұнда да алдымен ром эссенциясы мен шарап-тас қышқылы қосылады. Қолмен араластырған кезде шойын қалақшалары қолданылады.

Араластырып болғаннан кейін дайын массасының ылғалдылығы 9-11 процент болады.

Жеміс пюресі былайша дайындалады. Мыс қазанға өрік және алма пюресі салынып, үстіне құмшекер қосылады. Масса үнемі араластырыла отырып, 30-40 минут бойы қайнатылады. Массаның қайнап бола бергендегі температурасы 105-110 градусқа жетеді. Қайнап болды-ау деген кезде массаға сірне қосылады. Содан соң масса 80-90 градусқа дейін салқындатылып, ром эссенциясы мен алдын ала суға ерітілген шарап-тас қышқылын (20 проценттік) қосу керек. Мұның бәрі мұқият араластырылады. Дайын массаның ылғалдылығы 14 процент болады.

Рулет әзірлегенде столға мөлшері 700 х 240 миллиметр қағаз төселіп, оған пышақпен өрік-алма массасы жағылады. Оның формасы мен мөлшері қағаздың мөлшеріне сай келу керек. Ал қалыңдығы 4-5 миллиметр және біркелкі етіледі. Масса салқындап, кайнатпа түзілгеннен кейін оған қалыңдығы 4-5 миллиметр етіліп, мөлшері сондай жылытылған помада қабаты жайылып, біраз суытылады. Содан соң қабат аударылады да қағаз сумен шыланып алынып тасталынады. Қабат көлденеңінен екіге тең бөлініп, әр бөліктің помада қабаты ішіне қаратылады да рулет етіп оралады.

Рулет түрінде оралған жартылай фабрикат қабығынан тазартылмаған жармаланған бадам дәндеріне аунатылу жолымен әсемделеді. Бадам пышағы бар оқтаумен мөлшері 3-4 миллиметрдей етіліп жармаланады. Тағам бадамның жармаланған дәніне оның бетіне дән тегіс жабысатындай етіліп аунатылады.

Бір килограмм тағам жасауға 751,5 грамм құм шекер, 101,6 грамм сірне, 195,0 грамм өрік пюресі, 81,2 грамм бадам, 0,81 грамм шарап-тас қышқылы, 0,41 ром эссенцияеы және 97,5 грамм алма пюресі жұмсалады.

Дайын тағам ұзындығы 440, ені 250 және биіктігі 11 миллиметр келетін қақпақты ағаш жәшіктерге салынады. Жәшікке алдын ала арнайы қағаз төселеді. Дайын тағам жәшікке көлденең 5 данадан салынады. Жәшіктегі тағамның таза салмағы 10 килограмм болады.

Парсы рулетін көлденеңінен кескенде помада мен өрік-алма массасы анық көрініп тұру керек. Әрбір жартылай фабрикаттың өзіне тән дәмі мен түсі болуға, аунатылған тағамның бетіне бадам біркелкі жабысуға тиіс. Дайын рулеттің ылғалдылығы 9-11 процент.

Бұл рулет құрғақ, жақсы желдетілетін, температурасы 16-18 градус, салыстырмалы ылғалдылығы 75 проценттен аспайтын бөлмеде сақталуы тиіс. Осындай жағдайда ол бұзылмай 15-20 күн сақталады.

  Жарияланған-2016-03-01 18:10:32     Қаралды-2090

Мәлімет сізге көмек берді ма

ШАШУБАЙ ҚОШҚАРБАЕВ

...

Шашубай Қошқарбаев (1865-1952) - қазақтың белгілі айтыскер ақыны, сазгер, әнші, гармонь, домбыра аспаптарында шебер орындаушы. Ол Қарағанды облысындағы «Қызыл шоқы» деген жерде дүниеге келіп, ғасырға жуық ғұмыр кешті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ САЛЫНҒАН ПЕЧЕНЬЕ

...

Жұмыртқаға қант қосып шайқалып, қаймақ, сарымай, тұз салынады. Ұн крахмалмен және содамен араластырылып, әлгі шайқалған массамен қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙ ҚАЛАНЫҢ СУ АСТЫНДА ЖОҒАЛЫП КЕТУ ҚАУПІ БАР?

...

20-ғасырдың 60-шы жылдарының басында бір қаланың халқы бірте-бірте су астына батып бара жатыр деген хабардан шошып кетті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АТ САЙЫСЫ

...

Қазақ халқында Ат сайысына жататын бәйге, ат омарластыру, аударыспақ, жорға жарыс, көкпар, күміс алу, қыз қуу, қыз жарыс, сайысу т.б. ойындар бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МИНИАТЮРА ҚАЙ КЕЗДЕ КЕЗДЕСЕДІ?

...

Ескі қолжазба кітаптардың беттерінде айтылып отырған оқиғаны бейнелейтін суреттер кездеседі. Ондай суреттерді миниатюра деп атайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕР НЕГЕ СІЛКЕНЕДІ?

...

Жер сілкіну болғанда жер гуілдеп, шытынап, дірілдей бастайды. Телеграф бағандары құлап, поездар ойыншықтай аударылып, үйлер қирап, тұтас көшелер жер астына түсіп кетеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »