UF

ТОҚАШ-ПАХЛАВА

Категориясы: Тағам


Бұл - ішіне жаңғақ салып, май мен бал сіңірілген, ашытылған қамырдан жасалған тағам.

Қамырды ашыту жолы мынандай:  ұн, жұмыртқа және ерітілген май алдын-ала азғантай жылы суға езілген ашытқымен мұқият араластырылады. Судың температурасы 30-32 градус болу керек. Қамыр дайындауға жұмсалатын барлық су тоқашты пісіруге кететін ұнның 20-25 процентінен аспауы тиіс. Қамыр температурасының 18-20 градус, ылғалдылығының 26-28 процент болуы қажет. Иленген қамыр температурасы 30-35 градус жерде 1-1,5 сағат бойы ашытылады.

Ішіне салу үшін ұсақталған жаңғақ құм шекермен және тартылған кардамонмен араластырылады. Ішіне салатын заттардың ылғалдылығы 3-4 процент болады.

Қамыр күлшесінің әрқайсысының салмағы 0,8 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді де 1,0-1,5 сантиметр қалыңдықта оқтаумен немесе қамыр жанышатын машинамен жайылады. Содан соң алдын ала маймен майланған қаңылтыр табаға салынады. Жайылған қамырдың үстіне ішіне салатын заттар 2,5-3,0 сантиметр қалыңдықта тегістеп жайылады да үстіне алдын-ала дайындалып қойған екінші қамыр жабылады. Бірақ бір ескеретін жайт астыңғы қамыр көлемінің қаңылтыр табаның көлеміндей ғана, ал үстіңге қамыр көлемінің одан бірсыпыра үлкендеу болғаны дұрыс. Астыңғы және үстіңгі қамырдың шеттерін біріктіріп тастайды.

Дайын болған пахлаваны 10-12 минут қоя тұру керек. Содан соң үстінен жұмыртқаның сары уызы жағылып, пышақпен қиғаш төрт бұрыштап, әрбір қиғаш төрт бұрыштың салмағы 100-150 грамм болатындай етіліп, бөліп-бөліп кесіледі.

Пахлава температурасы 180-200 градус болатындай пеште, екі бөліп, 35-40 минут бойы пісіріледі. Пешке салған соң әрбір 10-12 минут сайын қаңылтыр табаны алып, кесілген жерлеріне бір килограмм тағамға 50-60 грамм кететіндей етіп, ерітілген май құйып қайтадан пешке қойып отыру керек. Пісіп болған пахлаваның кесілген жерлеріне бір килограмына 80-85 грамм жұмсалатындай есеппен қыздырылған бал жағылады.

Салқындатылған тоқаштар сол қаңылтыр табасымен қақпағы бар астаушаларға салынады. Астаушылар мөлшерінің қаңылтыр табалардың мөлшеріндей болғаны дұрыс.

Бір килограмм тоқаш-пахлава жасау үшін 342,3 грамм жоғары сортты ұн, 83,9 грамм ерітілген май, арасына құйылатын 48,6 грамм ерітілген май, 33,1 грамм жұмыртқа, 2,2 ашытқы, арасына салатын 220,8 грамм құм шекер, арасына салатын 220,8 грамм ұсақталған жеміс дәні, арасына салатын 3,3 грамм кардамон, арасына құятын 77,3 грамм бал және бетін әсемдеу үшін жағатын жұмыртқаның 22,1 грамм сары уызы жұмсалады.

Тоқаш-пахлава қиғаш төрт бұрышты болып келеді. Беті жылтыр, сары түстен қоңыр түске дейін ауытқиды. Дәмі осы тағамға тән болуы қажет. Сондай-ақ кардамон дәмі білініп туру керек. Ылғалдылығы 12 процент.

  Жарияланған-2016-03-01 15:22:32     Қаралды-2628

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАЛ ҚОСЫЛҒАН КҮНБАҒЫС КӘЗИНЕГІ

...

Бұл - әбден қайнатылған бал-шекер шырынымен араластырылған күнбағыс дәнінен әзірленген, төрт бұрышты немесе қиғаш төрт бұрышты тәтті тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМҰРТТАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Алмұрттың жемісінде қант, пектин, илік, бояу заттар, алма және лимон қышқылдары, В1, С витаминдері бар. Бұл заттар адам тіршілігіне және организмдегі зат алмасу процесін жақсартуға өте қажетті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САУЫСҚАН

...

Республикамыздың барлық аймағында басқа кұстармен қатар сауысқан да тіршілік етеді. Олар басқа құстардан жекеленіп, өздері ғана топтасып жүреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАҚАТ ЖӘНЕ ТОШАЛА ТҮРЛЕРІН ӨСІРУ, ОЛАРДАН ӨНІМ АЛУ

...

Қарақат (смородина) пен тошала (крыжовник) бұталы өсімдіктер болып есептеледі. Бұлардың атпа тамырлары болмайды. Негізгі түбінен көптеген шыбықтар өседі. Шыбықшалар түпке жақындаған сайын көп болса, соншалықты берік болып өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МакДоналдстың барлық «алтын аркалары» алтын түсті бола бермейді

...

Алтын Аркалар – МакДоналдстың символы. Бастапқыда, бұл аркалар мейрамхана дизайнының бір бөлігі болды. Олар 1962 жылы франшиздың логотипіне қойылған, ол мейрамхананың беделін көтерді, ал 1968 жылы олар «алтын аркаларға» айналды, олар "McDonald's" (МакДона

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЯН БАТЫР

...

Баян батыр қазақ-жоңғар шайқасына қаншама рет атой салып кірген. Жекпе-жек ұрыстарда жаудың талай батырын жер жастандырған. Осындай көзсіз ерліктері үшін халық «Батыр Баян» деп атап кеткен. Батыр Баян қалмақтармен болған ірі соғыста ағасы Сарымен бірге ше

ТОЛЫҒЫРАҚ »