UF

ҚАРТА ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

Категориясы: Тағам


Қарта – жылқының тік ішегінің жуан бөлігі. Ол әуелі жыннан тазартылып, салқын сумен әбден жуылады, содан соң салқын жерге ілініп қойылады. Ыдысқа салып қойса бір–біріне жабысып, иістеніп кетеді. 
Қартаны тұздап та, ыстап та сақтауға болады. Тұздап сақтау үшін оған ұсақ тұз сеуіп, 1–2 күн салқын жерге қойылады. Содан кейін екі ұшынан жіппен байлап, іліп қойып дегдітіледі. Ал ыстап сақтау үшін күні бойы немесе бір тәулікке жақын (12–18 сағат) түтінге ұстап ысталады. Ыстан болған соң 2–3 күн кептіріледі. 

Қарта пісірерде салқын суға жақсылап жуылады. Қазанға су құйып, қанжылым болғанша қыздырылады да үстіне қарта салынады. Сөйтіп, баяу отта піскенше асылады.

Дастарқанға әкелерде өткір пышақпен дөңгелектеп кесіліп, жайпақ ыдысқа әсемдеп орналастырылады да үстіне пияз турап салынады, аскөкпен әсемдеуге де болады.

Құрамы: 100 грамм қарта, бір пияздың 1/5 бөлігі, 2 ас қасық көк бұршақ, бір шай қасық аскөк.

  Жарияланған-2016-05-27 13:32:41     Қаралды-12923

Мәлімет сізге көмек берді ма

СҮҢГУІР СУ АСТЫНДА НЕ ІСТЕЙДІ?

...

Судың астында жұмыс жетерлік!

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КАВКАЗ ОВЧАРКАСЫ

...

Кавказ овчаркасы - ертеден келе жатқан отандық бақташы ит тұқымы. Бұған адам әсері аз тиді де өзінің алғашқы типін таза сақтап қалды. Ол тек ауа райының жағдайына қарай кейбір қасиеттерін ғана өзгертті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ НАНЫ

...

Дөңгелек, шеттері қалың да, ортасы жұқа нан осылай аталады. Салмағы - 0,2 килограмм.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕСКІ ЗАМАНДА НЕМЕН ТАМАҚТАНДЫ?

...

Патшалар мен князьдердің дастарханында алтын мен күмістен жасалған бағалы ыдыстар тапшы болған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫПШАҚТАР

...

Қыпшақтар - түркі тілдес тайпалар. Қыпшақтар VII ғасырдан бері белгілі. Қимақтармен X ғасырға дейін тығыз қатынаста болып, олардың тайпалық одағына, кейіннен мемлекетінің құрамына кіреді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛЬБОМ СӨЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛЕМІЗ?

...

Егер ежелгі римдіктен «Альбомның» не екенін сұрасаң, ол: «Альбом - ақ тақта. Латынша «альбум» - аппақ деген сөз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »