РАХАТ-ЛУКУМ
Категориясы: Тағам
Кондитер өнеркәсібі ванильді, қызғылт, жаңғақ қосылған, шоколад қосылған, ассорти рахат-лукумдарын шығарады.
Қайнады-ау деген кезде қоспаның ылғалдылығы 15-17 процентке жетісімен рахат-лукумның қандай түрінің жасалатынына байланысты оған ванилин, қызғылт май, кептірілген және тазартылған жаңғақ дәндері, сондай-ақ ұнтақ какао, жеміс, жидек, немесе цитрус пюресі қосылады.
Бұл тағам өн бойына жармаланып құырылған күнбағыс дәндері біркелкі таратылып салынған сілікпе сияқты масса болып табылады. Формасы тік бұрышты немесе төрт бұрышты. Бетіне қант себіледі. Ылғалдылығы – 16-18 процент.
Құрғатылып сығылған мандарин (ұнтақ) қосылады. Бұл тағам да жоғарыдағыдай, үстіне қант себілген сілікпе сияқты болады.
Ылғалдылығы – 17-19 процент.
Пайдаланар алдында кептіріліп сығылған мандарин алдын ала крахмалмен мұқият араластырылып алып, суға езіледі. Сығылған мандарин мен крахмал қоспасының бір бөлігіне 4 бөлік су қуйылады. Қоспа жақсылап араластырылып, електен өткізіледі.
Жарияланған-2016-03-01 14:53:05 Қаралды-2659
МАЛАЙСАРЫ БАТЫР
Малайсары (шамамен 1700 жылы дүниеге келген, 1756 жылы қайтыс болған) - Орта жүздің батыры әрі биі. Шыққан тегі - Орта жүздің арғын тайпасының бәсентиін руынан. Акесі Тоқтауыл - батыр, балуан болған кісі.
НЕЛІКТЕН СТАКАН СЫҢҒЫРЛАП, МАСА ЫЗЫҢДАЙДЫ, АРА ГУІЛДЕЙДІ?
Шынында да, стаканға қасық ақырын ғана тиіп кетсе, дереу зың ете түседі. Неге зыңылдайды? Ол зыңыл қайдан шықты?
ЕТ МҮШЕЛЕРІНІҢ НЕГІЗГІ ҚАЗАҚША АТАУЛАРЫ
Мал етін мүшелеуді біреу біліп, біреу біле бермейді. Сол жөнінде әңгіме болғанда этнограф С. Қасиманов былай деген еді:
ҰЛЫБРИТАНИЯДА НЕ ТЫЙЫМ САЛЫНҒАН ?
Ұлыбританияда көптеген тыйымдар бар, кейде ең оғаш және күлкілі, ұзақ тарихы бар.
НЕЛІКТЕН ЖЫЛ МЕЗГІЛДЕРІ БАР?
Жыл мезгілдерінің ауысуы – табиғаттың мәңгілік және өзгермейтін құбылысы.